Voor wie van koken en bakken houdt.

Voor wie van koken en bakken houdt.
Roemeense recepten in het Nederlands een groep op facebook

maandag 3 oktober 2016

Sala de sport ?

Dat zie je in de steden op gebouwen staan en dat betekent zoiets als sport school of ruimte voor sport. Je ziet hier dan ook allerlei mensen die een sport beoefenen van rij wielers , mountainbikers, motorcrossers, nordic walkers tot zwemmers in het seizoen en surfers. Maar vooral in de steden is er val alles te doen .Op de dorpen is het uiteraard klein schaliger maar hier op de dorp is er o.a judo voor de kinderen en een marjorette groep. Bij evenementen zoals onlangs het oogstfeest van de druiven treden de plaatselijke majorettes op .Ook hebben de groepen hun eigen evenementen waar ze naar toe gaan . Maar dat is eigenlijk niet wat ik bedoel. Momenteel wordt er overal hout bezorgd en dan geen pallets kant en klaar gekloofd en gezaagd hout zoals je soms bij de bouwmarkten ziet. Nee hoor veelal grote wagen met gemiddeld 26 kub hout dat in boomstammen is van 1 meter en dan dik en dun door elkaar heen . Je besteld zo'n wagen hout en dat wordt bij je thuis afgeleverd. Ze gooien dan veelal stam voor stam van de wagen en dan begint het werk. Je moet het allemaal zagen en zo nodig kloven . Bij ons was het eiken hout met wat beuken volgens onze zoon die timmerman is . Onze ketting zaag is niet zwaar genoeg om aan één stuk door alles te zagen dus hebben we iemand die op de primaria( gemeentehuis) werkt gevraagd om na werktijd bij ons alles te komen zagen . Voor rond de 35 euro is het allemaal keurig gezaagd. Voor de gezinnen hier is het hout iets waar ze het hele jaar voor sparen . Nadat het gezaagd was hebben we het opgeruimd en onze zoon waar nodig het gekloofd. Het zaagsel en de schors die over is was zo veel dat we was naast de compost hoop hebben gegooid om samen met compost tzt te verwerken en de rest hebben we in vuilniszakken gedaan en in de vuilcontainer gedaan . Zaagsel om de kachel aan te maken hebben we nog genoeg en je kan niet alles bewaren :). Maar we zijn er nog niet wat we willen nog een paar wagens met hout laten komen zodat we een reserve voorraad op kunnen bouwen in het hout hok. Want je weet nooit wat voor winter je krijgt en van de winter is het een stuk duurder , dus nog genoeg te doen.Het hout bestellen is makkelijk daar zijn speciale bedrijven voor . Maar die bedrijven hebben ook weer te maken met allemaal regels en wetten . Zo halen hun het weer bij gecertificeerde bosbouw bedrijven die ook weer gecontroleerd worden en met licenties werken . De vervoeders/ leveranciers aan bedrijven en particulieren hebben ook weer te maken met vergunningen enz . Het is zelfs zo dat als ze controle krijgen en de papieren zijn niet in orde dat ze grote problemen hebben en een fikse boete.

2 opmerkingen:

  1. Leuk om je blog te lezen,weet niet of je het hout deze winter al stook zoals ik zoveel zie in Romenie want dat is jammer,eiken een winter inde open lucht dan twee jaar winddroog.Groet Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben het h out voor de winter ook net gestapeld, is een hele klus. Over 2 Weken komt er nog een vracht. Dan zitten we er weer warm bij. Zijn nu al de avonden aan het stoken anders is het toch koud in huis.

    BeantwoordenVerwijderen