Voor wie van koken en bakken houdt.

Voor wie van koken en bakken houdt.
Roemeense recepten in het Nederlands een groep op facebook

maandag 31 oktober 2016

Cake bakken

Waar we in Nederland eigenlijk gewend zijn om zelfrijzend bakmeel en boter te gebruiken als we een cake bakken , gebruiken ze hier bloem met bakpoeder en meer eieren en vaak zonnebloemolie .
Het onderstaande recept is een mooi voorbeeld van een cake zoals ze dat hier bakken . De mannen hier vinden het een heerlijke cake , in Nederland noemen ze dit ook wel een zebracake omdat het streepjes heeft. Doordat je cacaopoeder ( dus geen poeder waar je alleen melk aan toe moet voegen) heb je een heerlijke chocoladesmaak aan de cake.

 

 Recept Marmercake met 5 eieren

Bakblik bekleden met bakpapier of invetten en bestrooien met bloem

200 gram gezeefde bloem
5 eieren , eigeel en eiwit scheiden dus 2 bakjes
200 gram suiker
4 eetlepels suiker
2 eetlepels cacaopoeder
2 zakjes vanille suiker
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
klein scheutje olie


1. Ontvet de schaal waar je de eiwitten in stijf klopt goed met bv wat citroensap of heel warm water
2. Doe de eiwitten met het zout in een schaal en klop deze heel stijf
3.Doe de vanille suiker er bij en klop nog even door
4.Doe lepel voor lepel de 200 gram suiker erbij , de volgende lepel suiker mag er pas in als de suiker goed is opgenomen en klop verder stijf
5.Als het schuim goed stijf is moet je er pieken in kunnen trekken of de schaal op zijn kop kunnen houden zonder dat het schuim eruit valt
6. Roer de ei gelen los met een vork en doe er beetje bij beetje de olie door alles goed door elkaar mengen tot een homogene massa
7.Doe het eigeel mengsel lepel voor lepel bij het eiwit en schep dit er luchtig doorheen , niet met de mixer maar bv met een pannenlikker of lepel tot alle eigeel mengsel erdoor heen gemengd is
8.Meng de bloem met het bakpoeder
9.Doe steeds 1 eetlepel bloem per keer bij het eimengsel en schep dit er luchtig doorheen , de volgende lepel mag er pas bij als de vorige goed is gemengd, doe dit voorzichtig want het moet luchtig blijven
10. Als alle bloem erdoor heen is geschept dan het deeg verdelen over 2 schalen
11. Meng de 4 eetlepels suiker met de 2 eetlepels cacao en maak hiervan met wat water een stevig papje ( zoals voor chocolademelk)
12.Doe het cacao papje per 2 theelepels tegelijk in 1 van de schalen met deeg. Meng dit erdoor heen , steeds de volgende 2 theelepels als het andere er goed doorheen is gemend .
13. Je hebt nu schalen met cakedeeg 1 met cacao en 1 zonder cacao dus zogenaamd wit cakedeeg (, als het deeg iets te dik is wat olie erbij om te dunner te maken)
14.Neem nu het bakblik
15.Schep in het midden van het bakblik een eetlepel wit cakedeeg , schep hierop een eetlepel cacaodeeg , een eetlepel wit cakedeeg, een eetlepel cacaodeeg en zo verder tot allebei de schalen leeg zijn, het deeg loop  gedurende het vullen van het bakblik vanzelf uit en vult zo het bakblik
16. Dan verder niet meer aanzitten en het bakblik in een voorverwarmde oven van 175 graden zetten en 30-40 minuten bakken
17. Je kan met een houten satéprikker of breinaald kijken of je cake gaar is , komt deze er droog uit dan is de cake goed anders nog even iets langer in de oven

Wil je meer Roemeense recepten zien en lezen klik dan op de foto op de weblog en kijk op d e facebooksite.

4 opmerkingen: