Voor wie van koken en bakken houdt.

Voor wie van koken en bakken houdt.
Roemeense recepten in het Nederlands een groep op facebook

maandag 7 december 2015

Het slachten van het varken bij de buren.

Onze buurman had gezegd die en die zaterdag ga ik een varken slachten als jullie willen mag je komen kijken. Hier is het nog gewoon dat er thuis geslacht word van kippen , konijnen , kalkoenen tot varkens en alles wat kan aan dieren.Eigenlijk zoals het vroeger ook in Nederland ging . Je ziet  op veel plaatse briefjes hangen met varken te koop en dan gaat het meestal om varkens van 100 kg of meer . Dus geen kleintjes zo gezegd. Hier onder zal ik zo netjes en goed mogelijk beschrijven hoe het ging. De varkens worden veelal via een stroomstoot gedood en daarna de keel doorgesneden het bloed wordt opgevangen , en wordt later gebruikt .Er wordt een tuica gedronken op een goede slacht. Daarna wordt het varken met een brander helemaal afgebrand zodat de haren weg zijn en bacteriën op de huid gedood. Daarna wordt het varken helemaal schoon geschrobd met water met zout. Daarna wordt de kop eraf gesneden en die wordt in een emmer met water gezet voor later . Toen werd de buik van het varken open gesneden en de ingewanden eruit gehaald. De organen gingen apart in een bak voor later gebruik. De darmen en maag gingen mee naar achter. De maag werd leeggemaakt en ook de dunne darmen de dikke darmen zijn voor de honden . Daarna werd alles in warm zout water gezet .Onder tussen waren de mannen bezig om het varken in stukken te snijden en te hakken .Alles ging naar de werkplaats waar een speciale tafel staat voor dit soort dingen . Buiten was inmiddels een ouderwetse rond kookonderstel geplaatst met daarop een grote zwarte gietijzeren pan met daarin kokend water boven een houtvuur daarin gingen de organen , en later andere delen van het varken tot de kop aan toe ,daarbij ging op een gegeven moment een zak rijst. Af en toe ging er wat hout op het vuur en stond dat een aantal uren te pruttelen. Ondertussen werd het varken verder uitgebeend , de darmen en de maag werden met water en zout nog een extra gereinigd en met een lepel werden alle rommel enz uit de darmen geschraapt en de kapotte stukken gingen in een bak voor de honden . Al het vlees werd gesorteerd wat voor de worst was en wat voor stoofgerechten etc. Op sommige stukken konden ze zo de huid van het spekvet aftrekken. De huid die door het schroeien in het begin gaar was geworden aten ze zo op met wat zout. Ik heb het geproefd maar vond het niet lekker. De lappen spek dus met huid eraan werden bekeken en wat was om te zouten en verder te bereiden werd weggelegd, de afvalstukjes gingen in een bak en ook een houtvuur ook in een grote pan en zo kon het smelten tot spekvet en kaantjes. De botten kregen ze uiteraard niet zomaar door maar hiervoor werd een bijl en man kracht gebruikt en verder werd het los gesneden met een mes. 2 poten werden in stukken gesneden voor vlees , pootjes etc en 2 poten zouden gezouten worden en gerookt voor ham .Inmiddels was het middag geworden en werd het vlees in stukken gesneden en door de vleesmolen gedraaid. Alles ging in een grote soort speciekuip en toen ging er verse fijn gemalen  knoflook, peper, zout en paprikapoeder bij en werd het stevig door gekneed en soms even geproefd of het al op smaak was. Toen dat het geval was werd de worst maker gepakt en in elkaar gezet. De tuit werd aan de machine gezet  en daar de schoongemaakte darm op geduwd en zo werd door aan de arm van worst maker te draaien de darm gevuld met vlees. Op deze manier is er veel carnati( worst) gemaakt om in te vriezen en om te roken  . De pan met orgaanvlees en andere varkensvlees dingen was inmiddels klaar , dat werd met een grote schuimspaan allemaal eruit geschept en in een grote bak gedaan . Die werd op de werktafel gezet en toen alle botten groot en klein eruit gevist. de organen werden ontdaan van harde delen en in stukjes gesneden ,Alles werd verdeeld over 3 bakken o.a. om paté te maken .De vleesmolen kwam er weer aan te pas en een deel werd fijn gemalen voor de paté . De pan met vet was aardig aan het smelten en de kaantjes dreven erop. De kaantjes werden eruit gevist en in een pan gedaan voor s' avonds en de komende dagen .Het spekvet ging in een emaille soort emmer met deksel. De andere Kaantjes gingen in de andere soort emmer met daarop de rest van het spekvet . Ze laten dit spekvet stollen en eten het op brood.Ze smeren het op brood zoals wij pasta, pindakaas etc op brood smeren en gebruiken het om te bakken van taarten , vlees te braden , te frituren etc. Het spek eten ze zo bij hun brood , doen het bij de zuurkool enz. Eigenlijk alles van het varken word gebruikt op de tanden en de botten na . Het was een hele leerzame en interessante zaterdag. Al is het wel zo dat ik later tegen mijn man zei , ik zou niet weten wat ik met zoveel lappen vetspek, kaantjes , gesmolten vet en meer zou moeten doen . En daarnaast zijn wij geen grote vleeseters zoals de mensen hier. Wat ik nodig heb koop ik bij de slager , ook daar kan je schoongemaakte darmen , lever etc kopen om zelf worst, paté etc te maken.

5 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige manier om zo een heel dier te verwerken! Wij noemden het witte spekvet vroeger 'smolt' en het was heerlijk op een grijze boterham bestrooid met een beetje zout ! Ik zag het laatst bij de slager in een naburig dorp in mooie potjes staan maar ik eet al 20 jaar geen vlees meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In Frankrijk ook eens van dichtbij meegemaakt. En enkele worsten en vet gekregen, erg lekker en ik ben gek op kaantjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ook hier in Servie is het slachttijd en het gaat bijna hetzelfde toe als dat jij beschrijft. Wij hebben het zelf 1 jaar gedaan maar omdat wij geen organen en weinig spek eten kwamen we duur uit. We maken wel ieder jaar zeker 30kilo worst, Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook wij eten weinig of geen spek en al helemaal geen organen dus daarom zeggen wij we doen geen varken .Gaan naar de slager. ben benieuwd naar jouw worst recept. Zou je met willen/kunnen mailen.luani206@hotmail.com .Dank je wel

      Verwijderen
  4. Bij mij thuis werd er vroeger ook geslacht. Na de slacht werd het varken doormidden gesneden/gezaagd en werd het op een houten ladder gehangen tot de volgende dag. Het vlees moest besterven. Kop gekliefd bleef er aan zitten. De dag daarna kwam de slachter het varken uitbenen. De hammen kwamen een hele periode in
    de pekel te liggen, voordat ze bij een slager werden gerookt. Ongeveer de hele week was men bezig om al het vlees te verwerken. Inwecken etc. Gelukkig kwam de diepvries. Toen werd het een stuk gemakkelijker. Het hele huis rook er naar, kook/braadlucht. Uitbakken van "verenvet" tot "kaaikens". Het koken van de varkenskop en er zult van maken. Het bloed waar bloedworst van gemaakt werd, wel met spek er in. En alles rauw proeven. Dan werd de bloedworst in water gehangen en aan de kook gebracht. Op de boerderij werd hard gewerkt. Flink eten hoorde daarbij en men bleef toch slank. Als kind at ik wel vlees, maar geen kaaikens, zult en bloedworst. En ook de mooie rauwe ham at ik niet. Jaren later getrouwd met een "burgerman" leerde ik dat allemaal proeven en soms eten. De heerlijke gerookte ham moet ik nu kopen. Als kind wilde ik berliner- en boterhamworst. En als het varken gedood werd wilde ik nooit kijken, lag diep onder de dekens met mijn oren dicht. De gil van het varken ging door merg en been. Later als hij op de stoep lag keek ik mijn ogen uit. S'avonds ging het varken op de ladder naar de bijkeuken.

    BeantwoordenVerwijderen