Voor wie van koken en bakken houdt.

Voor wie van koken en bakken houdt.
Roemeense recepten in het Nederlands een groep op facebook

maandag 30 november 2015

Ziua Unirii 1 december

Naast de Christelijke en Orthodoxe feestdagen kent Roemenië net als ieder ander land ook zijn eigen feestdagen . Zo wordt op 1 december jaarlijks de dag van de vereniging van Roemenië gevierd. Dit is voor de Roemenen een hele belangrijke dag . Voor 1918 was het land een stuk kleiner en hoorde de streek waar wij wonen bij Hongarije.Op internet heb ik een stukje geschiedenis hierover gevonden .
Nationale feestdag. Transsylvanië werd toegevoegd aan Roemenië (1918). Op een congres in Alba Iulia (1 december 1918) wordt de eenheid van Groot-Roemenië (România Mare) geproclameerd, inclusief de Boekovina, Maramures, Crisiana en de Banaat.

Het ontstaan van de moderne Roemeense staat kan worden herleid tot de unificatie in 1859 van de vorstendommen van Moldavië en Walachije. De gevormde nieuwe staat, die in 1878 de onafhankelijkheid van het Osmaanse rijk verkreeg, beijverde zich voor de totstandkoming van een unie van alle gebiedsdelen die werden bewoond door Roemenen. De vorming van een Groot-Roemenië (Romania Mare), werd uiteindelijkbereikt bij het verdrag van Trianon van 4 juni 1920. Bessarabië, Boekovina en Transsylvanië kwamen onder Roemeens gezag. In 1947 werd Koning Mihai I gedwongen troonsafstand te doen. Een communistisch regime werd geïnstalleerd. Onder het bewind van president Ceausescu, die in 1965 aantrad, werd gestalte gegeven aan een koers van relatieve externe onafhankelijkheid. Roemenië nam niet meer deel aan militaire Warschau-Pact oefeningen, verbrak de betrekkingen met Israël niet na de Zesdaagse oorlog en keurde de inval in Tsjecho-Slowakije in 1968 af. Ook in economisch opzicht volgde Roemenië een beleid buiten het verband van de Comecon. Wel werd toegegeven aan druk van de Sovjet-Unie om het binnenlands beleid verder te verstrakken. In december 1989 werd Ceausescu afgezet en een interim-regering gevormd. ( bron http://www.beleven.org/feest/verjaardag_van_de_unie_van_1918_roemenie)

In de winkels zie je voorafgaand aan deze dag kleine Roemeense vlaggen , chocolade met de vlag op de verpakking etc. Veel mensen zijn die dag vrij en op de scholen wordt hier volop aandacht aanbesteed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten