Voor wie van koken en bakken houdt.

Voor wie van koken en bakken houdt.
Roemeense recepten in het Nederlands een groep op facebook

maandag 16 november 2015

Stoofperen en groenten.

Stoofperen kennen ze hier ook , maar dan zijn het geen stoofperen zoals wij ze kennen. Maar ze gebruiken o.a peren die niet echt mooi zijn of om te eten . ze worden geschild en dan gekookt waardoor de peren dus licht van kleur blijven en dan gaat het heet in potten voor de winter. En zo wordt hier in menig gezin een voorraad opgebouwd. Wij hebben in de boomgaard een perenboom staan die kleine peertjes geeft en om te eten vinden wij ze niet echt lekker. Dus een paar emmers gevuld met kleine peertjes en die geschild en het klokhuis eruit gehaald, ik weet sommige mensen laten dat erin zitten , maar dat vinden wij niet lekker. We hadden nog een heerlijke rode wijn staan en wat kaneel en dat erbij gedaan en heerlijk stoof peertjes ervan gemaakt. Hier komt altijd de vraag Mam of Henriëtte maak je extra perensap want dat is zo lekker. Dus is was al heel blij dat we in ieder geval wat hadden voor de winter , want het is een heerlijk eten . Nu waren we in Nederland en daar was er op een mrkt een groenteman met gieser wilde man 1 kilo voor €1,00. Dus niet gek en 10 kilo mee genomen . Die komen echt wel op bij ons , ze staan in de kelderkast heerlijk koel en zo is de voorraad weer lekker aangevuld.Sommige groenten kennen ze hier niet, zoals Boerenkool. Dus een paar zakken mee genomen en in de vriezer gedaan . Ook andijvie is een groenten die ik hier nog niet heb gezien maar je wordt creatief en gaat gewoon kijken wat er is en als vervanger kan dienen. Nu hebben ze in de winkel een grof soort van sla met harde bladeren en die onlangs gekocht en bereid als stampot andijvie met spekjes erdoor en het was heerlijk. Dus een prima oplossing en alternatief. In de winkels en op markten , maar ook in de tuinen bij mensen zie/zag je volop pompoenen in alles soorten en maten en een stuk betaalbaarder dan in Nederland. Dus liggen er hier in de kelder 2 flessen pompoenen om te gebruiken in soep, gerecht of zoals ze hier doen als vulling voor een taart.

3 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen over deze verschillen. Zelf verwerk ik ook gewone peren op de manier zoals je stoofperen kookt. Ook in potten. Maar dit jaar niet gedaan, te weinig peren... Dat ze daar geen boerenkool kennen! Ze zullen dat daar ook vast lekker vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi! Leuk om je blogs te lezen. Ik ben zelf eind mei-half juni in Roemenie geweest met een vriendin samen die een eigen terrein heeft om een bedrijf te starten. In is Tinca (vlakbij Ordadea)
    Ik was op zoek naar recept van placinta's toen ik je blog tegenkwam.
    Blijf schrijven! Ga nog meer lezen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Welkom Karin , leuk dat je in Roemenië op bezoek bent geweest.

    BeantwoordenVerwijderen