Voor wie van koken en bakken houdt.

Voor wie van koken en bakken houdt.
Roemeense recepten in het Nederlands een groep op facebook

vrijdag 7 augustus 2015

Bakkerij

Iedere beetje grotere plaats en uiteraard in de steden heb je hier wat ze noemen een Bruteri/ bakkerij waar brood gebakken wordt. Bij ons op het dorp wordt het brood gebakken in hout gestookte ovens en hoe raar het ook klink het brood is heerlijk .
Als s'morgens komt dan ruikt het zo heerlijk naar vers gebakken brood. Het kan dan ook gebeuren dat het brood nog zo warm is dat het ongesneden mee gegeven wordt. Je moet het dan zelf snijden met een broodmes . Vaak is het al machinaal gesneden al kan je uiteraard altijd ervoor kiezen om het zelf te snijden thuis. Het brood wordt hier niet in bakvormen gebakken zoals wij kennen in Nederland en zit in een grote zak met daarop de naam van de betreffende broodfabriek. Het zijn broden van 1 kg die we kopen , ze zijn er ook kleiner . Het gebeurt nogal eens dat het brood zo heerlijk vers is dat er al een paar boterhammen op zijn voordat we thuis zijn;). Gemiddeld gaat er dan ook een brood per dag door heen mede omdat we bij de warme maaltijd ook brood eten .
Maar zoveel keus in brood soorten als we in Nederland kennen hebben ze hier niet. Wel is er wit of bruin brood, en kleine broodjes .En uiteraard kun je ook zakken van 5 kg met bloem kopen voor thuis . En op verzoek kan je zelfs voor gerezen deeg kopen voor bv pizza . In de supermarkten kun je wel verpakt brood kopen zoals we dat in Nederland zien of je ziet broden liggen van zeker 3 kilo of meer waar dan stukken vanaf worden gesneden die de mensen mee naar huis nemen . Het brood smaakt lekkerder dan het brood van de Nederlandse bakker vinden wij , misschien omdat het in een houtgestookte oven wordt gebakken . In de steden waar ook brood gebakken wordt gaat het is gasovens . Maar op de dorpen is geen normaal gas en daarom gaat het anders. Gebak kennen ze hier ook maar dat koop je bij de patisserie , daarover een volgende keer meer.

2 opmerkingen:

  1. En wat vind je nu van het Nederlandse brood, als je dat weer eens eet? Deze zien er heerlijk uit, zo veel lekkerder dan dat slappe van de supermarkt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eerlijk gezegd vies , al leerde wij vroeger eten is niet vies :)

    BeantwoordenVerwijderen