Voor wie van koken en bakken houdt.

Voor wie van koken en bakken houdt.
Roemeense recepten in het Nederlands een groep op facebook

maandag 11 juli 2016

De moestuin nu

Inmiddels is het stuk wat omgeploegd is als moestuin behoorlijk in gebruik genomen.Sommige groenten die in Nederland het zonder problemen  zoals bloemkool hebben het hier moeilijker. De buren zeiden al niet aan beginnen . Ook de in Nederlands zo bekend andijvie heeft het moeilijk met de warmte en spinazie schiet snel door. Ik hou in een schrift bij wat het wel en niet of minder goed doet zodat we in het vervolg weten wat wel en wat niet. Het leuke is de augurkenplanten doen het super terwijl de komkommer heel veel last had van de warmte dus die volgend jaar proberen in de schaduw .Wat het ontzettend goed doet zijn de tomatenplanten in Nederland hadden we ze in de kas staan dus dit is ontzettend leuk . We hebben gekochte en gekregen planten staan . Verder staan er witte kool planten en een stel rode kool planten en koolrabi.Ook preiplanten doen het goed. Bietjes of kroten zoals ze ook wel worden genoemd doen het prima , en verder staan er stam boontjes waarvan ik al heb gezegd volgend jaar worden het stok bonen makkelijker en naar ze zeggen een hogere opbrengst. Je ziet hier voornamelijk gele sperciebonen en snijbonen weinig of geen groene zoals in Nederland.  De courgetteplant zit met kleine courgette dus ook leuk en de boerenkool is gezaaid en zal tzt uitgepoot worden . Ook de rode en witte uien en de worteltjes doen het goed , het is dit jaar gewon uitproberen wat het wel en niet doet. Temperaturen van 30 tot 35 graden overdag zijn hier heel gewoon dus moet je daar met de groenten die je verbouwd rekening mee houden . Bij de buren zie je ook vooral kool, uien , knoflook, mais , bonen , tomaten , courgette , aubergine, augurk en aardbeien planten . In de boomgaard die rond dom de moestuin ligt staan de pruimenbomen volop met pruimen waarvan sommige al beginnen te kleuren en als ze rijp zijn gaan ze in het vat om te gisten voor de tuica . Inmiddels hebben we de kersen tijd achter de rug en zijn er nu volop abrikozen aan de bomen te vinden dus heerlijk vers . En wat we niet zelf verbouwen kopen we gewoon op de markt bij de mensen die het verbouwen in eigen tuin voor de verkoop.

2 opmerkingen:

  1. Wat klinkt dat allemaal heerlijk!! Ik denk dat ik vooral op de markt en bij de buren zou kijken voor wat er goed groeit en wat veel opbrengt. Je zult andere groenten krijgen en ook andere recepten en menu's. Ben benieuwd naar specifieke Roemeense recepten 'vers van de tuin'. Toch meer mediterraan dan bij ons. Ja andijvie en bloemkool enzo zijn echte hollandse koude grond groenten. Misschien moet je daar een beetje van afscheid nemen? Niet erg natuurlijk met al die dingen die daar juist supergoed gaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kijk inderdaad wat het goed doet bij de buren en op de markt. En dat is tomaten , kool, mais, aubergine, augurken , courgette, uien , bonen en knoflook. Het is dit jaar gewoon uitproberen.En tevens leerzaam. De rabarber doet het trouwens heel goed .

    BeantwoordenVerwijderen