Voor wie van koken en bakken houdt.

Voor wie van koken en bakken houdt.
Roemeense recepten in het Nederlands een groep op facebook

maandag 6 juli 2015

Het weer op dit moment .

Wij kijken voor de weersvoorspellingen op internet bij weer online en daar staat de onderstaande tekst.

Het klimaat in Roemenië

De Karpaten lopen als een lus over Roemenië heen en vormen een scheiding tussen twee klimaatgebieden. In het zuidoosten is het klimaat continentaal met strenge winters en warme zomers. In Boekarest, op de Donauvlakte, is 35°C in de zomer heel normaal. Aan de Zwarte Zee is het met gemiddeld 25°C aangenamer. Bovendien is de zongarantie daar groot. In het noordwesten is het klimaat wat meer gematigd, de Atlantische Oceaan heeft daar nog een zekere invloed. In de Karpaten zelf heerst een bergklimaat. Er ligt sneeuw van december tot eind maart. In de zomermaanden is het gebied ideaal voor trektochten.
 
Nu kunnen wij zeggen wij zitten aan de westkant en vandaag is het op het heetst van de dag 40 graden , je zou denken o wat warm . Hoe houden ze het uit ?? We passen ons gewoon aan , aan het klimaat en de temperatuur. Dus vroeg opstaan en dingen doen en dan op het heetst van  je rustig houden , eigenlijk zoals veel mensen kennen uit Spanje en Italië van hun vakanties. De Roemenen eten tussen de middag warm en aan het begin van de avond brood , wij hebben dit overgenomen en je verdraagt de warmte gewoon een stuk beter is de ervaring . Alleen vandaag gooien we het warm eten om naar vanavond want vanmorgen ben ik samen met onze zoon op stap geweest voordat we naar Arad gingen eerst brood gehaald bij de bakkerij op het dorp ,toen o.a naar de bouwmarkt want hij is druk bezig aan de appartementen en andere dingen . Daarna naar de Lidl en Kaufland ( supermarkten) o.a om de voorraad met flessen  water aan te vullen , je kan het kraanwater drinken maar het is nogal ijzerhoudend . We hebben een tafelmodel koelkast wat we gevuld hebben met flessen water en steeds aanvullen en zo koud drinken hebben . We hebben in de grote koelkast kannen met of ijsthee of verdunde siroop staan . Het was toen rond half 10 NL/ half 11 hier  tijd en je voelde de warmte al op komen. Omdat de kersen zo heerlijk zijn wilde ik graag kersen hebben om jam te maken en augurken om in te maken en jah waar haal je die verser dan op de markt. Dus naar de markt en de auto daar geparkeerd voor een half uur en 1 lei ( omgerekend ongeveer 25 cent) in de parkeermeter gedaan en toen naar de markt. Er waren door de warmte niet zoveel kramen als anders , maar genoeg om te kunnen kijken wat ik wilde kopen. Zo dus 2 kilo kersen gekocht voor €2,50 en 4 kilo augurken voor € 1,50 . Dit zijn voor ons spotprijzen maar voor de mensen hier normale prijzen voor producten , hun inkomen ligt dan ook heel anders dan het onze . En zo nog het één en ander voor de inmaak en verse spinazie . (Ik zal in de volgende blog een stukje schrijven over de manier waarop ik geleerd heb hier de augurken in te maken. )Ondertussen werd het steeds warmer en waren we blij dat we de stad uit konden , momenteel is het warm en wordt het de komende dagen nog warmer. De streek waar wij zitten kan het zomers oplopen tot 45 graden op het heetst van de dag en afgelopen winter was het -18 . Maar de winter daar denken we nog ff niet aan . Voorlopig genieten we van alle verse producten en het mooie weer. Morgen ga ik jam maken en augurken inmaken alvast voor de maanden die komen. Nu weet ik dat er mensen zijn die zeggen wat een gedoe je kan toch jam en augurken ingemaakt in de winkel kopen. Dat klopt maar ik moet dan eigenlijk denken aan wat een vriendin hier altijd zegt, als je het zelf maakt weet je wat je eet. Als straks de ergste hitte een beetje afgezakt is gaan we ook nog ff een duik nemen in ons zwembad.
We wisten van vorige jaren dat het hier zomers heerlijk is en gingen dan soms naar het meer om te zwemmen , maar vaak bleef het bij plannen . Dus hebben we in Januari j.l de knoop doorgehakt en gezegd we gaan op Marktplaats zoeken naar een zwembad en daar hebben we er één gevonden voor een leuk bedrag. Deze staat inmiddels al weer ff en het is een ongekende luxe om zomaar een frisse duik te kunnen nemen aan het eind van de dag. Deze zwembaden in allerlei formaten maar ook opblaaszwembaden zie je hier ook steeds meer al blijft het voor de mensen hier ook een hele uitgave.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten