Voor wie van koken en bakken houdt.

Voor wie van koken en bakken houdt.
Roemeense recepten in het Nederlands een groep op facebook

maandag 13 juli 2015

Augurken inmaken

In Nederlandse inmaak en weckboeken staat hoe je augurken kan inmaken , maar wij vinden ze niet lekker te zuur . Ik vertelde dit jaren geleden tegen een vriendin en die zegt moet je mijn augurken maar eens proeven misschien vinden jullie dat lekker. En inderdaad die zijn een stuk lekkerder en minder zuur. Het verschil zit hem waarschijnlijk in het feit dat de augurken in het azijnwater mengsel in de potten worden gekookt. Hoe dat precies zit en werkt zal ik hieronder beschrijven.

Wat je nodig hebt:

Schone potten met goed sluitende schroef deksels
1 eetlepel (inmaak) zout
2 kg augurken of meer naar smaak
per 2 kg augurken neem je : 1/2 liter gewone azijn en 2 liter water
2 eetlepels suiker
Conservant ( soort natuurlijk conserveringsmiddel)
1/2 beker peperkorrels
1/4 beker mosterdzaad
5-6 laulierbladerern
dille bloemen
uien in ringen gesneden
tenen knoflook

Werkwijze :

Doe het water met de azijn , suiker en zout in een pan en kook dit licht op zodat de suiker en het zout oplossen ( het ruikt erg naar azijn in je keuken , dus even wat open zetten ).
Laat dit afkoelen.
Maak de potten met schroefdeksel goed schoon met warme soda en spoel ze na met warm water.
Was de augurken en snij ze evt in repen.
Doe onderin de potten de dillebloemen, uienringen , peperkorrels, laulierbladeren en mosterzaad en voeg naar smaak tenen knoflook toe. De knoflook proef je naderhand niet.
Doe de augurken in de pot en net zoveel als mogelijk is , je moet naderhand ze er nog wel uit kunnen halen , dus niet te strak doen.
Een mespunt conservant erbovenop doen.
Giet nu het water/azijn mengsel erop en sluit de potten.
Zet de potten in een pan met water tot ze 3/4 in het water staan en breng aan de kook.
De augurken gaan verkleuren door het koken , als ze licht van kleur zijn geworden dan de potten uit de pan halen .
De potten in aluminiumfolie doen en dan in een handdoek rollen.
Op een badlaken of handdoek zetten en dan een deken erover heen doen om ze zo langzaam aan af te laten koelen.
Met een paar dagen is het afgekoeld.
Dan de deken eraf halen , de handdoeken en aluminuimfolie eraf als de potten koud zijn en dan donker en koel wegzetten gedurende ongeveer 16-18 weken.
Na die tijd zijn de augurken klaar voor consumptie.

* Op deze manier kan je ook Paprika inmaken .

Veel succes .

2 opmerkingen:

  1. Geen idee waar je het over hebt? Augurken, die ken ik wel, maar waar groeien augurken? Tjemig wat voel ik me dom.
    Merel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Augurken kan je bij de Turkse groenteman kopen en verder groeien ze net als komkommers in Nl in kassen . In warmere landen groeien ze gewoon in de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen