Voor wie van koken en bakken houdt.

Voor wie van koken en bakken houdt.
Roemeense recepten in het Nederlands een groep op facebook

vrijdag 26 juni 2015

Verzekeringen en emigratie

Op de emigratiebeurs die jaarlijks is in Houten hadden we destijds allerlei informatie meegenomen van verzekeringen omdat dat toch weer anders is in het buitenland. Zo konden we ons vast oriënteren daarop. In Roemenië staan veel verzekeringen ten op zichten van Nederland nog in de kinder-schoenen zo kunnen wij ons huis hier verzekeren voor 10.000 euro per jaar omdat het voor 90 % uit leem bestaat de verzekering denkt dan water-, lawine- en aardbeving schade en dat is het .Een stenen huis zoals van onze zoon kan je dan verzekeren voor 20.000 euro per jaar. Maar omdat wij dat eigenlijk een wassen neus vinden hadden wij ons er dus in verdiept en ontdekt dat er veel meer mogelijk is dan je zo zou denken. Zo hadden we info meegenomen van Oom verzekeringen die na overleg met onze assurantie  tussenpersoon toen we nog in Nederland woonde gewoon goed bleek te zijn. Bij hun hebben we nu dus o.a een inboedelverzekering , aansprakelijkheidsverzekering etc. afgesloten ik weet dat we voor Roemeense begrippen veel betalen aan premie maar onverzekerd geeft ook geen prettig gevoel. Zo bleek er heel veel te zijn waar we aan moesten denken niet alleen voor ons maar ook voor onze zoon . Hoe zit het bv met zijn AOW , hij is nu pas 23 jr . Bij navraag bleek dat hij en wij ons daarvoor kunnen verzekeren tegen betaling van een x bedrag aan premie per maand. Je moet deze verzekering wel zelf aan vragen en dan beslist de SVB of het wordt goed gekeurd of niet. Dus dit keurig aangevraagd voor 3 personen . Dan is er nog de zorgverzekering die als je dan belt voor informatie om te vragen hoe dat zit bij emigratie steeds verschillende antwoorden geeft oftewel het zelf niet weet. Dus maar weer in de tas met informatie van de emigratiebeurs gekeken en daar kwamen we info tegen over het E121 formulier . Dus daarmee aan de gang gegaan en wat zien we in de email verschijnen een email van de zorgverzekering die hadden via de GBA( gemeentelijke burgerlijke stand ) bericht gekregen van onze emigratie , of we maar even papieren in wilde vullen voor  acceptatie zorgverzekering buitenland. Opmerkelijk daar ze bij de zorgverzekering als we in Nederland belde voor info dit nooit verteld hebben oftewel het gewoon niet wisten. Dus ook de papieren voor de zorgverzekering online in orde gemaakt en uitgeprint en ingescand voor onze eigen administratie en in het begeleidend schrijven maar gevraagd hoe het kan dat we nu ineens bericht van hun krijgen en we steeds te horen kregen , gaat u emigreren dan kunt u niet meer via ons verzekerd zijn . Het lijkt wel of ze bij instanties allemaal langs elkaar heen werken of van de ene afdeling niet weten wat de ander doet. In ieder geval hebben we van een aantal verzekeringen al groen licht gekregen dus dat is al een hele geruststelling en ook de rest zal wel goed komen. Gelukkig hadden we veel dingen van te voren in Nederland al geregeld en konden we dat allemaal afstrepen op ons lijstje van te doen dingen.

2 opmerkingen:

  1. Bestaat er in Roemenië zoiets Als een WA-verzekering? Kennissen van ons werken tijdelijk in NL en ik wil graag dat ze goed verzekerd zijn in die periode. WA-verzekering afsluiten NL kan niet als je niet in NL woonachtig bent.

    Ik zie uit naar je reactie!
    Mvg, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bestaat er in Roemenië zoiets Als een WA-verzekering? Kennissen van ons werken tijdelijk in NL en ik wil graag dat ze goed verzekerd zijn in die periode. WA-verzekering afsluiten NL kan niet als je niet in NL woonachtig bent.

    Ik zie uit naar je reactie!
    Mvg, Maria

    BeantwoordenVerwijderen