Voor wie van koken en bakken houdt.

Voor wie van koken en bakken houdt.
Roemeense recepten in het Nederlands een groep op facebook

maandag 30 mei 2016

Fruit

Omdat het klimaat hier anders is dan in Nederland is het fruit ook eerder rijp. Nu eind mei zijn er al een paar weken volop aardbeien en kersen te koop. Gewoon langs de weg met stalletjes maar ook op de markten zie je het volop aangeboden worden . Wij hebben de luxe want zo zien wij dat , dat we een kersenboom in de boomgaard hebben die heerlijke kersen geeft , dus van de week op een avond kersen geplukt.Ze zijn kleiner dan in Nederland maar heerlijk. Ook hebben we een paar bomen met zure kersen en daar moet je netjes gezegd van houden , vorig jaar compote ermee gemaakt maar gewoon niet lekker. Dus dat wordt tzt kachelhout. De aardbeien variëren in prijs van 5 of 6 lei tot 10 lei de kg. ( 1.25 tot 2,50 kg). Ik had al een keer gehaald om op bood te eten , wij vinden een verse witte boterham met aardbeien net een gebakje zo luxe. Vorige week ben ik naar de markt in Arad gegaan en heb daar 5 kg gehaald en die dezelfde dag nog verwekt oftewel schoon gemaakt en in suiker gezet om de volgende dag daar jam en siroop mee te maken .Hoe ? Het recept staat op facebook in de groep Roemeense recepten in het Nederlands. Ik wist ook niet dat je uit 1 pan vruchten en siroop en jam kon maken . Dus weer wat geleerd. Hier in de buurt liggen boomgaarden waar later later in het seizoen de perziken vandaan komen , ook eerder dan we ze in Nederland zagen in de winkels.Veel mensen hebben in hun boomgaard bij hun huis fruitbomen staan , soms alleen  een paar appelbomen en een puimenboom of van alles en nog wat. Onze gekregen perzikboompjes slaan goed aan dus over een paar jaar hebben wij ook perziken uit eigen tuin. In de moestuin heb ik om uit te proberen een meloenplant gezet , in Nederland kan dat immers alleen in de kas of je moet een hele warme en zonnige tuin hebben . Hier zie je velden met meloenen of dat mensen ze zelf hebben opgekweekt een plant uit de meloenpitten van het jaar daarvoor. Het is dus afwachten of het lukt maar aan het klimaat zal het niet liggen . Manlief heeft voor zijn verjaardag een kiwiplant gekregen en die staat tegen een blinde muur, maar niet in de volle zon .Warmte vind die heerlijk maar 40-45 graden zonder beschutting daar wordt die niet blij van . Dus een mooi plekje gezocht en schaduw van een grote walnotenboom . Ook het citrusboompje wat we bij de Lidl hadden gekocht slaat aan en vormt nieuw blad, en dit geld ook voor de vijg. Het ziet erop de verpakking altijd prachtig uit maar in de praktijk moet je het altijd afwachten. Dus als het goed gaat hebben we over een aantal jaren kiwi, citrusfruit en vijgen . Oftewel gewoon afwachten .

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk, zoveel vers fruit uit eigen(of andermans) tuin. Onze aardbeien beginnen een beetje te kleuren dus wie weet....... Verder hebben we 4 appelbomen, 2 pruimenbomen, 2 walnootbomen, 3 blauwe bessenstruiken en 2 vlierstruiken. De vlieren bloeien maar ik gebruik de bloesems dit jaar niet ivm andere bezigheden. Volgend jaar weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier op de markt kosten aardbeien nu wel 3,50 per pond...
    Ik koop ze nooit maar heb de luxe van eigen aardbeiplanten. Die zijn later maar ik wacht daar gewoon op. Ja, in Roemenië is het toch wat ander klimaat. Heerlijk, perziken van eigen boom. Wij hebben ook een perzikenboom maar daar hangt helemaal niets aan dit jaar. Wij hebben weleens volop pruimen gehad en andere jaar een handvol... elk jaar is anders.

    BeantwoordenVerwijderen