Over een Nederlands gezin dat naar Roemenië is geëmigreerd. We wonen in een dorpje in de buurt van Arad aan de voet van het zarand gebergte.
maandag 7 december 2015
Het slachten van het varken bij de buren.
Onze buurman had gezegd die en die zaterdag ga ik een varken slachten
als jullie willen mag je komen kijken. Hier is het nog gewoon dat er
thuis geslacht word van kippen , konijnen , kalkoenen tot varkens en
alles wat kan aan dieren.Eigenlijk zoals het vroeger ook in Nederland
ging . Je ziet op veel plaatse briefjes hangen met varken te koop en
dan gaat het meestal om varkens van 100 kg of meer . Dus geen kleintjes
zo gezegd. Hier onder zal ik zo netjes en goed mogelijk beschrijven hoe
het ging. De varkens worden veelal via een stroomstoot gedood en daarna
de keel doorgesneden het bloed wordt opgevangen , en wordt later
gebruikt .Er wordt een tuica gedronken op een goede slacht. Daarna wordt
het varken met een brander helemaal afgebrand zodat de haren weg zijn
en bacteriën op de huid gedood. Daarna wordt het varken helemaal schoon
geschrobd met water met zout. Daarna wordt de kop eraf gesneden en die
wordt in een emmer met water gezet voor later . Toen werd de buik van
het varken open gesneden en de ingewanden eruit gehaald. De organen
gingen apart in een bak voor later gebruik. De darmen en maag gingen mee
naar achter. De maag werd leeggemaakt en ook de dunne darmen de dikke
darmen zijn voor de honden . Daarna werd alles in warm zout water gezet
.Onder tussen waren de mannen bezig om het varken in stukken te snijden
en te hakken .Alles ging naar de werkplaats waar een speciale tafel
staat voor dit soort dingen . Buiten was inmiddels een ouderwetse rond
kookonderstel geplaatst met daarop een grote zwarte gietijzeren pan met
daarin kokend water boven een houtvuur daarin gingen de organen , en
later andere delen van het varken tot de kop aan toe ,daarbij ging op
een gegeven moment een zak rijst. Af en toe ging er wat hout op het vuur
en stond dat een aantal uren te pruttelen. Ondertussen werd het varken
verder uitgebeend , de darmen en de maag werden met water en zout nog
een extra gereinigd en met een lepel werden alle rommel enz uit de
darmen geschraapt en de kapotte stukken gingen in een bak voor de honden
. Al het vlees werd gesorteerd wat voor de worst was en wat voor
stoofgerechten etc. Op sommige stukken konden ze zo de huid van het
spekvet aftrekken. De huid die door het schroeien in het begin gaar was
geworden aten ze zo op met wat zout. Ik heb het geproefd maar vond het
niet lekker. De lappen spek dus met huid eraan werden bekeken en wat was
om te zouten en verder te bereiden werd weggelegd, de afvalstukjes
gingen in een bak en ook een houtvuur ook in een grote pan en zo kon het
smelten tot spekvet en kaantjes. De botten kregen ze uiteraard niet
zomaar door maar hiervoor werd een bijl en man kracht gebruikt en verder
werd het los gesneden met een mes. 2 poten werden in stukken gesneden
voor vlees , pootjes etc en 2 poten zouden gezouten worden en gerookt
voor ham .Inmiddels was het middag geworden en werd het vlees in stukken
gesneden en door de vleesmolen gedraaid. Alles ging in een grote soort
speciekuip en toen ging er verse fijn gemalen knoflook, peper, zout en
paprikapoeder bij en werd het stevig door gekneed en soms even geproefd
of het al op smaak was. Toen dat het geval was werd de worst maker
gepakt en in elkaar gezet. De tuit werd aan de machine gezet en daar de
schoongemaakte darm op geduwd en zo werd door aan de arm van worst
maker te draaien de darm gevuld met vlees. Op deze manier is er veel
carnati( worst) gemaakt om in te vriezen en om te roken . De pan met
orgaanvlees en andere varkensvlees dingen was inmiddels klaar , dat werd
met een grote schuimspaan allemaal eruit geschept en in een grote bak
gedaan . Die werd op de werktafel gezet en toen alle botten groot en
klein eruit gevist. de organen werden ontdaan van harde delen en in
stukjes gesneden ,Alles werd verdeeld over 3 bakken o.a. om paté te
maken .De vleesmolen kwam er weer aan te pas en een deel werd fijn
gemalen voor de paté . De pan met vet was aardig aan het smelten en de
kaantjes dreven erop. De kaantjes werden eruit gevist en in een pan
gedaan voor s' avonds en de komende dagen .Het spekvet ging in een
emaille soort emmer met deksel. De andere Kaantjes
gingen in de andere soort emmer met daarop de rest van het spekvet . Ze
laten dit spekvet stollen en eten het op brood.Ze smeren het op brood
zoals wij pasta, pindakaas etc op brood smeren en gebruiken het om te
bakken van taarten , vlees te braden , te frituren etc. Het spek eten ze
zo bij hun brood , doen het bij de zuurkool enz. Eigenlijk alles van
het varken word gebruikt op de tanden en de botten na . Het was een hele
leerzame en interessante zaterdag. Al is het wel zo dat ik later tegen
mijn man zei , ik zou niet weten wat ik met zoveel lappen vetspek,
kaantjes , gesmolten vet en meer zou moeten doen . En daarnaast zijn wij
geen grote vleeseters zoals de mensen hier. Wat ik nodig heb koop ik
bij de slager , ook daar kan je schoongemaakte darmen , lever etc kopen
om zelf worst, paté etc te maken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wat een prachtige manier om zo een heel dier te verwerken! Wij noemden het witte spekvet vroeger 'smolt' en het was heerlijk op een grijze boterham bestrooid met een beetje zout ! Ik zag het laatst bij de slager in een naburig dorp in mooie potjes staan maar ik eet al 20 jaar geen vlees meer.
BeantwoordenVerwijderenIn Frankrijk ook eens van dichtbij meegemaakt. En enkele worsten en vet gekregen, erg lekker en ik ben gek op kaantjes.
BeantwoordenVerwijderenook hier in Servie is het slachttijd en het gaat bijna hetzelfde toe als dat jij beschrijft. Wij hebben het zelf 1 jaar gedaan maar omdat wij geen organen en weinig spek eten kwamen we duur uit. We maken wel ieder jaar zeker 30kilo worst, Groetjes
BeantwoordenVerwijderenOok wij eten weinig of geen spek en al helemaal geen organen dus daarom zeggen wij we doen geen varken .Gaan naar de slager. ben benieuwd naar jouw worst recept. Zou je met willen/kunnen mailen.luani206@hotmail.com .Dank je wel
VerwijderenBij mij thuis werd er vroeger ook geslacht. Na de slacht werd het varken doormidden gesneden/gezaagd en werd het op een houten ladder gehangen tot de volgende dag. Het vlees moest besterven. Kop gekliefd bleef er aan zitten. De dag daarna kwam de slachter het varken uitbenen. De hammen kwamen een hele periode in
BeantwoordenVerwijderende pekel te liggen, voordat ze bij een slager werden gerookt. Ongeveer de hele week was men bezig om al het vlees te verwerken. Inwecken etc. Gelukkig kwam de diepvries. Toen werd het een stuk gemakkelijker. Het hele huis rook er naar, kook/braadlucht. Uitbakken van "verenvet" tot "kaaikens". Het koken van de varkenskop en er zult van maken. Het bloed waar bloedworst van gemaakt werd, wel met spek er in. En alles rauw proeven. Dan werd de bloedworst in water gehangen en aan de kook gebracht. Op de boerderij werd hard gewerkt. Flink eten hoorde daarbij en men bleef toch slank. Als kind at ik wel vlees, maar geen kaaikens, zult en bloedworst. En ook de mooie rauwe ham at ik niet. Jaren later getrouwd met een "burgerman" leerde ik dat allemaal proeven en soms eten. De heerlijke gerookte ham moet ik nu kopen. Als kind wilde ik berliner- en boterhamworst. En als het varken gedood werd wilde ik nooit kijken, lag diep onder de dekens met mijn oren dicht. De gil van het varken ging door merg en been. Later als hij op de stoep lag keek ik mijn ogen uit. S'avonds ging het varken op de ladder naar de bijkeuken.