Voor wie van koken en bakken houdt.

Voor wie van koken en bakken houdt.
Roemeense recepten in het Nederlands een groep op facebook

vrijdag 24 juli 2015

De religie

Net als in Nederland heb je ook hier verschillende religieuze stromingen . Waar in Nederland kerken sluiten of een andere bestemming krijgen , worden hier kerken gebouwd of openen zich . Van oorsprong kent Roemenië een aantal religies als Orthodoxen , Baptisten , Rooms Katholieken , Jodendom , maar inmiddels zijn er ook kleinere religieuze stromingen als 7-e dags adventisten , pinkstergemeenten etc. Voor de 2-e wereld oorlog was er een grote Joodse gemeente , maar die is enorm geslonken . Alleen al bij ons op het dorp zijn een Orthodoxe kerk , Hongaars Gereformeerde kerk en een Rooms Katholieke kerk en dan nog een paar kleine huiskerkjes waar anderen samen komen . Op zondag is het hier nog echt zondagsrust en zie je mensen lopend naar de kerk gaan . Een paar dagen na oud en nieuw zie je bij veel huizen een Priester of Pastoor langs komen om het huis en de bewoners te zegenen voor het nieuwe jaar. Onlangs hadden we in de RK kerk hierop het dorp een Vormsel viering waar ook wij voor uitgenodigd waren . Vorig jaar deed een groep jongeren hun Eerste H. Communie en nu  dan het Vormsel. We hoorde al dat ze wachten tot een grote groep is en dan in ëén keer dit laten gebeuren . Het waren 22 vormelingen en de dienst voornamelijk in het Hongaars. Waarom ? Bij ons in de streek wonen van oudsher mensen die Hongaars spreken en dat ook weer aan hun kinderen leren . Maar zo wie zo leeft het geloof van welke richting dan ook hier enorm onder de mensen . Zo hebben we in mei j.l een trouwerij meegemaakt van 2 jonge mensen die Baptist zijn . Normaal duurt de dienst bij hun 3 uur. Maar nu was er een aangepaste trouwdienst van ongeveer 1 uur . De baptisten , 7-e dags adventisten en nog meer drinken vanuit hun geloof geen alcohol. Bij de trouwerij werd er dan ook geen alcohol geschonken , werd er niet gedanst enz. We hoorde al als jullie een keer een andere bruiloft mee maken zal je het verschil zien. Waar in Nederland soms onderscheid wordt gemaakt tussen religies zie je hier dat Orthodoxen en Katholieken gewoon met elkaar trouwen en elkaars feestdagen vieren of samen met andere religies samen gaan en normaal met elkaar omgaan . Het geloof en de kerk gang is hier een onderdeel van het dagelijks leven zoals je dat vroeger in Nederland ook zag , maar nu in veel gemeenten niet meer tegen komt . Ook op de scholen wordt nog Godsdienst les gegeven .

1 opmerking:

  1. Het gezin waar ik uitkom is ook een mix van religies. mijn ouders zijn katholiek. Mijn oudste broer is katholiek en getrouwd met een vrouw van de gereformeerde kerk.
    Ik ben Bahai en manlief is net zoiets, maar wil zich niet aan een religie binden (was van huis uit katholiek en nu niet meer).
    En mijn jongste broer is katholiek en zijn vrouw ook. Kinderen van mijn oudste broer zijn gereformeerd gedoopt, van jongste broer zijn katholiek gedoopt. Onze kinderen hebben we niet laten dopen. We willen de keuze aan henzelf overlaten. Oudste zoon is Bahai, jongste zoon is als zijn vader :-)

    BeantwoordenVerwijderen