Misschien leuk met de kerst dit recept. Het is een soort brood met rozenbloemen met daarin kersen.
12 porties
* ipv kersen kan je hiervoor ook appel of een andere vrucht gebruiken .
200 ml warme melk en 20 ml melk allebei apart
30 gram verse gist ( in nederland te koop in oa de turkse winkel) of anders droge gist
600 gram bloem
120 gram suiker
1 snufje zout
60 gram gesmolten boter
2 eieren
1 potje kersencompote ( 600-700 gram)
4 theelepels poeder suiker
1 eidooier
1. Gist oplossen in 200 ml warme melk , voeg dan 50 gram van de bloem toe en 1 theelepel suiker
2. Roer dit goed door elkaar en laat op een warme plaats rijzen ( er komen belletjes op)
3. In een kom de rest van bloem doen met 75 gram suiker , snufje zout , gesmolten boter,
2 eieren en het gist papje
4. Meng dit alles goed door elkaar gedurende 8-10 minuten
5. Bedek dan de kom en laat ongeveer 40 minuten rijzen en laat ondertussen de kersen goed uitlekken in een zeef of vergiet
6. Bestrooi je werk blad met wat bloem en doe daarop je deeg
7. Rol het deeg uit tot een rechthoekig vel
8. Strooi er 4 theelepels vanille suiker over en verdeel de uitgelekt kersen erover
9. Rol het dan op tot een dikke rol , begin met rollen aan de lange kant maar niet te strak op rollen
10. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken
11. Doe deze in de ingevette en met bloem bestoven ronde bakvorm
12. Begin langs de rand en werk zo naar het midden er ontstaat een soort bloem
13. De open kant van het deeg moet naar boven , dus eigenlijk allemaal rolletjes in de vorm
14. Klop de eidooier met de 20 ml melk los en bestrijk hiermee de bovenkant
15, Strooi hierover de 40 gram suiker en laat het deeg nogmaals rijzen tot het verdubbelt is in hoogte
16. Bak in een op 175 graden voor verwarmde oven gedurende 50 minuten
17. Laat afkoelen en als het afgekoeld is voorzichtig de randen van de spring vorm verwijderen
18 In punten snijden om te serveren ( net als je een taart in punten snijdt) of voorzichtig de roosjes los maken
Over een Nederlands gezin dat naar Roemenië is geëmigreerd. We wonen in een dorpje in de buurt van Arad aan de voet van het zarand gebergte.
maandag 5 december 2016
maandag 28 november 2016
Breigaren
Toen het kouder zou worden dacht ik weet je wat ik ga een Barret voor mezelf breien . Mutsen vind ik niet zo geslaagd, schijnt dat ik al baby er al een hekel aan had . Dus het boekje erbij gezocht en een patroon uitgekozen .
Ik heb er al eerder één gemaakt en weet dus dat de patronen goed en duidelijk zijn. Maar het garen dat ik in huis heb is gemeleerde sokkenwol , want sokken breien doe ik ook . Dus was de vraag , waar is een brei winkel of in ieder geval waar kan ik breigaren kopen . Ik ben dus op internet gaan zoeken en online winkels zijn er genoeg maar eigenlijk wilde ik gewoon het in de winkel kopen . En na een paar winkelcentrums afgelopen te hebben dacht ik ineens volgens mij hadden ze in Ziridava een groot warenhuis met allerlei winkels iets. Dus daar op een maandagmorgen naar toe en inderdaad daar is een soort winkel waar ze breigaren verkopen . Maar dan niet de kleur die in het boekje staat maar ach dat is geen probleem dan gaan we zelf wel aan het combineren . Naast breigaren verkopen ze ook andere dingen als band in diverse breedte van de Roemeense vlag, naaimachine garen etc. Dus altijd goed om te weten . Verder zag ik terwijl ik daar liep dat er weer andere winkels waren gekomen .
Ik heb er al eerder één gemaakt en weet dus dat de patronen goed en duidelijk zijn. Maar het garen dat ik in huis heb is gemeleerde sokkenwol , want sokken breien doe ik ook . Dus was de vraag , waar is een brei winkel of in ieder geval waar kan ik breigaren kopen . Ik ben dus op internet gaan zoeken en online winkels zijn er genoeg maar eigenlijk wilde ik gewoon het in de winkel kopen . En na een paar winkelcentrums afgelopen te hebben dacht ik ineens volgens mij hadden ze in Ziridava een groot warenhuis met allerlei winkels iets. Dus daar op een maandagmorgen naar toe en inderdaad daar is een soort winkel waar ze breigaren verkopen . Maar dan niet de kleur die in het boekje staat maar ach dat is geen probleem dan gaan we zelf wel aan het combineren . Naast breigaren verkopen ze ook andere dingen als band in diverse breedte van de Roemeense vlag, naaimachine garen etc. Dus altijd goed om te weten . Verder zag ik terwijl ik daar liep dat er weer andere winkels waren gekomen .
maandag 21 november 2016
Kerst in de winkels hier ......
Sinterklaas kennen ze hier niet zoals in Nederland. Je ziet inmiddels in winkels steeds meer en meer kerstchocolade, kerstspullen en alles wat daarbij hoort. Zo half november zie je in de winkels lege plaatsen komen en die worden dan opgevuld met van alles en nog wat wat met kerst te maken heeft. het leeft hier enorm onder de mensen . In het begin dachten wij hé nu al kerst dingen maar wij zijn natuurlijk gewend aan het feit dat je pas na 5 december kerstversiering etc gaat zien in de winkels. Het is wel heel gezellig de kerstsfeer in de winkels ook al is het nog kleinschalig en wordt het van lieverlee meer en meer. Het leuke is dat je dingen ziet die ook in Nederland bekend zijn zoals de chocolade advent kalender voor kinderen . Maar verder zie je niet echt hier gedecoreerde kerstchocolade zoals je in Nederland ziet. Wel zie je allerlei soorten chocolade in glitterpapier , je kan dan zelf de smaak uitkiezen welke je hebben wilt. Kerststollen die zie je bij lidl liggen maar of ze lekker zijn , ik weet het niet. Als aanloop naar kerst zie je gewoon meer en meer de kerstsfeer komen op straat en in de winkels.In December ga ik onze dochter op ga halen voor de feestdagen en neem ik een paar kerststollen uit Nederland mee terug . Maar niet alleen kerststollen er komen nog wel meer dingen op het lijstje te staan die we hier niet zien . Zo is hagelslag iets wat ze hier niet kennen en dus ook op het lijstje komt te staan . Voor veel dingen is een prima alternatief te vinden of te koop bij o.a lidl en kaufland maar sommige dingen die kennen ze hier toch echt niet .
maandag 14 november 2016
De katten
Onze zoon heeft sinds van de zomer 3 katten in huis . Op een avond kwam er een smsje willen jullie een kat hebben . Nou is de kat van onze zoon Januari jl overleden dus een katje wilde hij wel hebben. Dus die avond naar de kat gaan kijken maar het bleken er 3 te zijn uit 2 netjes . Inmiddels zijn alweer wat groter en ondeugender. De rood -witte Minous heeft dezelfde moeder als onze rode kat Garfield die is uit het nest van vorig jaar. De witte Zizi heeft rode oortjes en een rood gestreepte staart en en grijs gevlekte is Ciske. Inmiddels hebben ze alle prikken gehad en zijn ze gecastreerd/gesteriliseerd. Ze zijn daar hier snel mee . De andere 2 katten vinden het prima de kleintjes al heeft Garfield af en toe zoiets van blijf uit mijn buurt. Het is een dapper span samen wat de één niet doet , doet de ander. Je moet af en toe wel lachen als je ziet hoe ze met elkaar aan het spelen zijn , ze in elkaars poten , staart maar zitten ook heel lief elkaars kopje te wassen en slapen dat doen ze tegen elkaar aan . Nu de kachel brand liggen overal katten op de cv te slapen , zo schattig hoe ze genieten van de warmte van de kachel . Zomers liep het hele kattenspul 5 stuks buiten maar nu vinden ze het als ze een ''frisse'' neus hebben gehaald heerlijk om weer naar binnen te gaan . Ze zijn van onze zoon en die zit momenteel bij ons omdat hij het onzin vind om voor hem alleen de kachel in zijn huis aan te doen .En aangezien die bij ons toch brandt is het momenteel een 5 tal katten wat hier loopt en 1 hond die het grootste deel van de dag op haar kussen ligt te slapen maar dat mag als je ruim 11 jaar oud bent. Als de katten iets doen wat niet mag en wij het niet gelijk zien en de hond toevallig wel dan hoor je de hond blaffen zo van ,, mag niet van de baas''. Zo schattig . S' avonds is het hier feest , hoezo ? Dan krijgen ze zacht voer. Overdag staan er brokken en water maar dit is heel Speciaal. Zodra ze denken dat we het gaan pakken beginnen ze al te ''zingen''. De kleintjes hebben een tree met 3 bakjes, voor hun . De deur sluiten we zodat hun in de kamer blijven en we de grote zacht voer kunnen geven en hun bakjes kunnen vullen . Als we dan de kamerdeur open doen dan zitten ze alle 3 al te wachten en weten ze niet hoe hard ze moeten rennen om het lekkers op te eten . Ze klimmen soms gewoon over elkaar heen en eten uit elkaars bakje.
maandag 7 november 2016
2016 maar leven in het verleden
Zoals iedereen weet heeft Roemenië erg te lijden gehad van het communisme . Sinds de val van dit bewind in 1989 is er veel veranderd en willen de generaties die na de val zijn geboren anders en vooruit. Je merkt dit aan hun manier van praten en doen . Maar ook de mensen die onder de laatste jaren van het bewind geboren zijn en opgegroeid willen verder , zij zeggen duidelijk we leven nu in 2016. Dit is heel belangrijk om een land tot ontwikkeling en bloei te brengen . Alleen zijn er onder de oudere generatie die onder het bewind geleefd hebben nog mensen die dan wel in 2016 leven maar zich vasthouden om niet te zeggen vastklampen aan de ideeën van het communisme . Dit zorgt in die gezinnen waar Opa , Oma of beide ouders of één van de ouders nog in die wereld denkt en leeft voor grote spanningen . Dit zie je vooral in gezinnen waar één van de ouders of beide ouders opgeleid zijn door de destijds machthebber en gedrild zijn op hun scholen maar ook de gewone bevolking. Wij als westerlingen kijken daar uiteraard heel anders tegen aan en weten soms niet wat we horen en mee maken hoe mensen vast houden aan het oude . We hebben dit al een aantal malen meegemaakt in onze omgeving hoe mensen in hun verhalen het oude systeem verheerlijken maar eigenlijk tegelijkertijd hun ogen sluiten voor alle ellende ,angst en onderdrukking. We maken het nu wederom mee in onze directe omgeving van een gezin waarvan de kinderen zich los proberen te weken van het ''regime'' thuis waar nog echt de denkbeelden zijn uit de tijd van het communisme., de vader had een belangrijke positie ten tijde van het regime en daarna en zit '' vastgeroest '' in de oude denkbeelden, Ouders die alles controleren van hun kinderen ,dus hun smsjes lezen , kinderen wijs maken dat hun telefoon wordt afgeluisterd, dat ze met niemand mogen praten omdat je niemand maar dan ook niemand kan vertrouwen . En dat iedereen buiten hun huis de vijand is . Dit is echt een complete hel voor jongeren die zo opgroeien .Op school en bij vrienden zien ze hoe het anders kan en is en ook in de media maar thuis is het regime nog aanwezig. We hadden het hier onlangs nog met een goede vriend van ons over hij is geboren en gedeeltelijk opgegroeid onder het regime . Hij zegt ook deze mensen leven thuis in een gevangenis en om daar uit weg te kunnen komen moeten ze eigenlijk weg vluchten van thuis en breken met alles. Maar dat is moeilijk .Het is dan ook niet zo vreemd dat mensen van nu uit deze gezinnen die nog zo leven zelfmoord proberen te plegen en opgenomen worden omdat ze er niet meer tegen kunnen om thuis onder een dictator te leven . Jonge mensen die zich los weten te maken van zo'n gezinssituatie thuis hebben dan ook een hele grote stap genomen door weg te gaan uit deze voor hun gevangenis en kunnen het redden met goede mensen om zich heen en vaak goede psychische hulp. In alle landen waar het communisme ooit aan de macht is geweest hoor je dit maar ik geloof dat het hier soms nog wel heel erg is . Al merk je er in het dagelijks leven weinig of niets van totdat je ermee wordt geconfronteerd.Overal ter wereld zijn ouders die het leven van hun kinderen willen bepalen en beïnvloeden maar zoals wij hier soms mee maken is heel erg en voor de jongelui die dat dat overkomt heel zwaar. Gelukkig is het grootste deel van de oudere generatie alleen maar blij met de vrijheid en mogelijkheden die er nu zijn en wil de jongere generatie alleen maar vooruit .Maar zolang er nog mensen zijn die onder het bewind hebben geleefd en gewerkt en in dat gedachten goed zijn blijven hangen zal je dit tegen blijven komen .
maandag 31 oktober 2016
Cake bakken
Waar we in Nederland eigenlijk gewend zijn om zelfrijzend bakmeel en boter te gebruiken als we een cake bakken , gebruiken ze hier bloem met bakpoeder en meer eieren en vaak zonnebloemolie .
Het onderstaande recept is een mooi voorbeeld van een cake zoals ze dat hier bakken . De mannen hier vinden het een heerlijke cake , in Nederland noemen ze dit ook wel een zebracake omdat het streepjes heeft. Doordat je cacaopoeder ( dus geen poeder waar je alleen melk aan toe moet voegen) heb je een heerlijke chocoladesmaak aan de cake.
200 gram gezeefde bloem
5 eieren , eigeel en eiwit scheiden dus 2 bakjes
200 gram suiker
4 eetlepels suiker
2 eetlepels cacaopoeder
2 zakjes vanille suiker
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
klein scheutje olie
1. Ontvet de schaal waar je de eiwitten in stijf klopt goed met bv wat citroensap of heel warm water
2. Doe de eiwitten met het zout in een schaal en klop deze heel stijf
3.Doe de vanille suiker er bij en klop nog even door
4.Doe lepel voor lepel de 200 gram suiker erbij , de volgende lepel suiker mag er pas in als de suiker goed is opgenomen en klop verder stijf
5.Als het schuim goed stijf is moet je er pieken in kunnen trekken of de schaal op zijn kop kunnen houden zonder dat het schuim eruit valt
6. Roer de ei gelen los met een vork en doe er beetje bij beetje de olie door alles goed door elkaar mengen tot een homogene massa
7.Doe het eigeel mengsel lepel voor lepel bij het eiwit en schep dit er luchtig doorheen , niet met de mixer maar bv met een pannenlikker of lepel tot alle eigeel mengsel erdoor heen gemengd is
8.Meng de bloem met het bakpoeder
9.Doe steeds 1 eetlepel bloem per keer bij het eimengsel en schep dit er luchtig doorheen , de volgende lepel mag er pas bij als de vorige goed is gemengd, doe dit voorzichtig want het moet luchtig blijven
10. Als alle bloem erdoor heen is geschept dan het deeg verdelen over 2 schalen
11. Meng de 4 eetlepels suiker met de 2 eetlepels cacao en maak hiervan met wat water een stevig papje ( zoals voor chocolademelk)
12.Doe het cacao papje per 2 theelepels tegelijk in 1 van de schalen met deeg. Meng dit erdoor heen , steeds de volgende 2 theelepels als het andere er goed doorheen is gemend .
13. Je hebt nu schalen met cakedeeg 1 met cacao en 1 zonder cacao dus zogenaamd wit cakedeeg (, als het deeg iets te dik is wat olie erbij om te dunner te maken)
14.Neem nu het bakblik
15.Schep in het midden van het bakblik een eetlepel wit cakedeeg , schep hierop een eetlepel cacaodeeg , een eetlepel wit cakedeeg, een eetlepel cacaodeeg en zo verder tot allebei de schalen leeg zijn, het deeg loop gedurende het vullen van het bakblik vanzelf uit en vult zo het bakblik
16. Dan verder niet meer aanzitten en het bakblik in een voorverwarmde oven van 175 graden zetten en 30-40 minuten bakken
17. Je kan met een houten satéprikker of breinaald kijken of je cake gaar is , komt deze er droog uit dan is de cake goed anders nog even iets langer in de oven
Wil je meer Roemeense recepten zien en lezen klik dan op de foto op de weblog en kijk op d e facebooksite.
Het onderstaande recept is een mooi voorbeeld van een cake zoals ze dat hier bakken . De mannen hier vinden het een heerlijke cake , in Nederland noemen ze dit ook wel een zebracake omdat het streepjes heeft. Doordat je cacaopoeder ( dus geen poeder waar je alleen melk aan toe moet voegen) heb je een heerlijke chocoladesmaak aan de cake.
Bakblik bekleden met bakpapier of invetten en bestrooien met bloem
200 gram gezeefde bloem
5 eieren , eigeel en eiwit scheiden dus 2 bakjes
200 gram suiker
4 eetlepels suiker
2 eetlepels cacaopoeder
2 zakjes vanille suiker
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
klein scheutje olie
1. Ontvet de schaal waar je de eiwitten in stijf klopt goed met bv wat citroensap of heel warm water
2. Doe de eiwitten met het zout in een schaal en klop deze heel stijf
3.Doe de vanille suiker er bij en klop nog even door
4.Doe lepel voor lepel de 200 gram suiker erbij , de volgende lepel suiker mag er pas in als de suiker goed is opgenomen en klop verder stijf
5.Als het schuim goed stijf is moet je er pieken in kunnen trekken of de schaal op zijn kop kunnen houden zonder dat het schuim eruit valt
6. Roer de ei gelen los met een vork en doe er beetje bij beetje de olie door alles goed door elkaar mengen tot een homogene massa
7.Doe het eigeel mengsel lepel voor lepel bij het eiwit en schep dit er luchtig doorheen , niet met de mixer maar bv met een pannenlikker of lepel tot alle eigeel mengsel erdoor heen gemengd is
8.Meng de bloem met het bakpoeder
9.Doe steeds 1 eetlepel bloem per keer bij het eimengsel en schep dit er luchtig doorheen , de volgende lepel mag er pas bij als de vorige goed is gemengd, doe dit voorzichtig want het moet luchtig blijven
10. Als alle bloem erdoor heen is geschept dan het deeg verdelen over 2 schalen
11. Meng de 4 eetlepels suiker met de 2 eetlepels cacao en maak hiervan met wat water een stevig papje ( zoals voor chocolademelk)
12.Doe het cacao papje per 2 theelepels tegelijk in 1 van de schalen met deeg. Meng dit erdoor heen , steeds de volgende 2 theelepels als het andere er goed doorheen is gemend .
13. Je hebt nu schalen met cakedeeg 1 met cacao en 1 zonder cacao dus zogenaamd wit cakedeeg (, als het deeg iets te dik is wat olie erbij om te dunner te maken)
14.Neem nu het bakblik
15.Schep in het midden van het bakblik een eetlepel wit cakedeeg , schep hierop een eetlepel cacaodeeg , een eetlepel wit cakedeeg, een eetlepel cacaodeeg en zo verder tot allebei de schalen leeg zijn, het deeg loop gedurende het vullen van het bakblik vanzelf uit en vult zo het bakblik
16. Dan verder niet meer aanzitten en het bakblik in een voorverwarmde oven van 175 graden zetten en 30-40 minuten bakken
17. Je kan met een houten satéprikker of breinaald kijken of je cake gaar is , komt deze er droog uit dan is de cake goed anders nog even iets langer in de oven
Wil je meer Roemeense recepten zien en lezen klik dan op de foto op de weblog en kijk op d e facebooksite.
maandag 24 oktober 2016
Familiebanden hecht of juist niet ?
In sommige familie's zijn de banden heel hecht en sterk en komt iedereen graag en vaak bij elkaar over de vloer . Het spreekwoord zegt niet voor niets Familie krijg je en vrienden kies je :) . Helaas maar al te waar. Bij mijn vader thuis is de band na het weg vallen van mijn Opa en Oma nog net zo hecht als het altijd was , de kinderen van broer en zussen komen nog steeds bij de andere ooms en tante's over de vloer . Bij mijn moeder thuis is het totaal anders. Mijn Oma heeft altijd gestookt tussen de kinderen onderling en als iedereen al een keer bij elkaar kwam had je vork en mes nodig zo was de sfeer om te snijden . Oma is al 24 jaar dood maar nog steeds is het contact daar onderling moeizaam tot nihil. Triest als je dit mee maakt. Dit heeft bij mij destijds het voornemen gesetteld ik zal er alles aan doen om te zorgen dat als ik ooit trouw en kinderen krijg ervoor te zorgen dat we wel normaal met elkaar omgaan . En zoals overal is er ook bij ons weleens wat en dat is normaal lijkt me, maar praat erover en speel geen stommetje en zet je kinderen niet tegen elkaar op.Met onze dochter in Nederland hebben we een heel goed contact en is het altijd weer feest en fijn om elkaar te zien , onze zoon woont vlakbij en ook dat contact is goed. Voordat wij vorig jaar gingen emigreren hadden we iedereen een brief geschreven en sommige mensen ruim van te voren . Zo had ik al 29 jaar geen contact meer met mijn jongste zus mede doordat mijn moeder stookte en stookte enz. Oftewel een wig dreef tussen al haar kinderen. Tot mijn grote blijdschap en verrassing heb ik sinds vorig jaar voorjaar weer contact met mijn zus en schreven we elkaar regelmatig. Zo zelfs dat er voor haar duidelijkheid kwam op een hele boel vragen en '' misverstanden '' uit de wereld geholpen konden worden en de de band tussen onze vader en haar hersteld kon worden . Er zijn blijkt nu heel veel leugens en onwaarheden verteld die tot een breuk hebben geleid die misschien wel nooit meer geheeld had kunnen worden. Voordat wij naar Nederland gingen had ik mijn neef opgebeld en gezegd dan en dan zijn we in Nederland en als je moeder , mijn zus het fijn vind kunnen we langs komen . Nou dat viel in meer dan goede aarde en heb ik na 30 jaar mijn jongste zus weer ontmoet .(Wij schelen 5 jaar .)Het was zo fijn en bijzonder en net of er geen 30 jaar tussen had gezeten de band was gelijk weer zoals toen wij kind waren . Het was zo bijzonder om de klik die we als kind hadden te voelen en te weten er kan nu niet meer gestookt worden want ook zijn heeft het contact met onze moeder verbroken uit zelf bescherming. Het is erg als je zo'n stap moet nemen maar soms heb je geen keus . Zo las ik onlangs Het boek Gewaad van Rouw over een familie die eveneens uit elkaar ligt. Niet iedere familie is gelukkig zoals in dit boek maar helaas komt het voor. Dat het letterlijk is ,, wie wind zaait zal storm oogsten ''.
maandag 17 oktober 2016
Tante Tee
Toen we onlangs in Nederland waren om onze dochter te bezoeken hebben we o.a een bezoek gebracht aan de Lunchroom in Krommenie. Deze lunchroom werkt met mensen met een beperking en een aantal vaste personeelsleden . De mensen met een beperking werken in de bediening en daarnaast hebben ze sinds een poosje een bakkerij De Koekebakker daar wordt onder begeleiding door een aantal deelnemers gebakken van taarten tot cupcakes.Zo kan je bij Tante Tee heerlijk lunchen , koffie drinken met eigen gebakken taart , of genieten van een heerlijke kop vers gemaakte soep en verrukkelijke tosti's.Wij hadden als verrassing daar een hightea gereserveerd voor 4 personen om te doen met onze dochter en haar vriend. Nou niet omdat het op deze lokatie was , maar het was heerlijk .
Als je daar gaat lunchen worden de vlees waren vers gehaald bij de slager zodat het echt vers is en dat geld ook voor de kaas etc. Het was zelfs zo dat wij bij een eerdere lunch karnemelk wilde en dit speciaal bij de melkboer vlakbij werd gehaald. Alle producten zijn dan ook echt vers .
Als je daar gaat lunchen worden de vlees waren vers gehaald bij de slager zodat het echt vers is en dat geld ook voor de kaas etc. Het was zelfs zo dat wij bij een eerdere lunch karnemelk wilde en dit speciaal bij de melkboer vlakbij werd gehaald. Alle producten zijn dan ook echt vers .
maandag 10 oktober 2016
Hrean
Een groenten die je hier veel ziet momenteel in de winkels en op de markt. Maar dacht ik wat is dat in vredesnaam ???? Dus de naam vertaald via de computer en blijkt Mierikswortel te zijn , dat ik alleen maar ken uit potjes in de NL se supermarkt. Dus weer wat ontdekt en geleerd. Ik heb er een aantal gekocht en een paar ingemaakt in azijn , dit schijnt volgens het gevonden recept de manier te zijn, De andere gebruik ik voor een salade van kool met groenten voor de winter. Momenteel wordt hier volop ingemaakt aan kool voor sarmale , zuurkool en allerlei koolsalade's voor de winter. Maar niet alleen kool ook gemengde groenten als bloemkool, paprika etc. Er gaat hoe raar misschien ook een hele nieuwe wereld op kook gebied open voor me vooral sinds ik op facebook Roemeense recepten in het Nederlands ben begonnen . Er is zo weinig bekend over de Roemeense keuken en eigenlijk over de balkan keuken dat het gewoon een uitdaging is om de recepten uit te proberen .En wat ik echt niet snap kan ik aan mijn vriendin vragen of aan onze Roemeense schoondochter en zo is er steeds weer iets te ontdekken.
maandag 3 oktober 2016
Sala de sport ?
Dat zie je in de steden op gebouwen staan en dat betekent zoiets als sport school of ruimte voor sport. Je ziet hier dan ook allerlei mensen die een sport beoefenen van rij wielers , mountainbikers, motorcrossers, nordic walkers tot zwemmers in het seizoen en surfers. Maar vooral in de steden is er val alles te doen .Op de dorpen is het uiteraard klein schaliger maar hier op de dorp is er o.a judo voor de kinderen en een marjorette groep. Bij evenementen zoals onlangs het oogstfeest van de druiven treden de plaatselijke majorettes op .Ook hebben de groepen hun eigen evenementen waar ze naar toe gaan . Maar dat is eigenlijk niet wat ik bedoel. Momenteel wordt er overal hout bezorgd en dan geen pallets kant en klaar gekloofd en gezaagd hout zoals je soms bij de bouwmarkten ziet. Nee hoor veelal grote wagen met gemiddeld 26 kub hout dat in boomstammen is van 1 meter en dan dik en dun door elkaar heen . Je besteld zo'n wagen hout en dat wordt bij je thuis afgeleverd. Ze gooien dan veelal stam voor stam van de wagen en dan begint het werk. Je moet het allemaal zagen en zo nodig kloven . Bij ons was het eiken hout met wat beuken volgens onze zoon die timmerman is . Onze ketting zaag is niet zwaar genoeg om aan één stuk door alles te zagen dus hebben we iemand die op de primaria( gemeentehuis) werkt gevraagd om na werktijd bij ons alles te komen zagen . Voor rond de 35 euro is het allemaal keurig gezaagd. Voor de gezinnen hier is het hout iets waar ze het hele jaar voor sparen . Nadat het gezaagd was hebben we het opgeruimd en onze zoon waar nodig het gekloofd. Het zaagsel en de schors die over is was zo veel dat we was naast de compost hoop hebben gegooid om samen met compost tzt te verwerken en de rest hebben we in vuilniszakken gedaan en in de vuilcontainer gedaan . Zaagsel om de kachel aan te maken hebben we nog genoeg en je kan niet alles bewaren :). Maar we zijn er nog niet wat we willen nog een paar wagens met hout laten komen zodat we een reserve voorraad op kunnen bouwen in het hout hok. Want je weet nooit wat voor winter je krijgt en van de winter is het een stuk duurder , dus nog genoeg te doen.Het hout bestellen is makkelijk daar zijn speciale bedrijven voor . Maar die bedrijven hebben ook weer te maken met allemaal regels en wetten . Zo halen hun het weer bij gecertificeerde bosbouw bedrijven die ook weer gecontroleerd worden en met licenties werken . De vervoeders/ leveranciers aan bedrijven en particulieren hebben ook weer te maken met vergunningen enz . Het is zelfs zo dat als ze controle krijgen en de papieren zijn niet in orde dat ze grote problemen hebben en een fikse boete.
maandag 26 september 2016
Zo anders
Sommige dingen gaan hier totaal anders dan in het Nederland van nu . Begraven gebeurt niet de 4 e of 5 e dag na een overlijden of in het weekend . Het is hier heel vaak dat de overledene thuis staat opgebaard en de 3 e dag wordt begraven , En dat kan gerust op zaterdag of zondag zijn . Ik weet uit verhalen van mijn ouders en gootouders dat het thuis opbaren van de overledene vroeger in Nederland heel gewoon was en dat de buren rouw gingen aan zeggen . Hier zijn het ook nog de buren die dat doen of de kinderen als die er zijn die iedereen inlichten .Rouw kaarten versturen kennen ze niet. Het is zelfs nog zo dat als er een rouwstoet aankomt of passeert dat vooral op de dorpen iedereen stopt en stil staat en mensen bijna allemaal in het zwart gekleed gaan of donker blauw. Een spijkerbroek zoals ik weleens in Nederland zag op een begrafenis is not done .Dat is iets was ik me nog kan herinneren uit mijn jeugd dat dat heel normaal was . Wat je hier ook veel ziet vooral bij de Orthodox gelovigen dat als ze langs een kerk komen een kruisteken maken , maar dan geen kruisteken zoals de Katholieken maar anders. Hoe dan kan ik niet uitleggen dat is iets wat je moet zien :). Zo heeft onze zoon inmiddels een Roemeense vriendin en ook dat gaat anders dan in Nederland. Meer traditioneel. Voordat zij met hem mee mag van haar ouders, moet hij eerst thuis kennis komen maken . En dan mag zij met hem mee . In Nederland hoeft tegenwoordig een jongen niet meer eerst bij het meisje thuis te komen zover ik weet , misschien was dat vroeger wel zo . Maar in ieder geval bij onze zoon gaat het op deze manier. Hij is dus daar thuis geweest en door de ouders geaccepteerd en mee geweest naar Opa en Oma die in huisje in de bergen wonen . Dat hij buitenlander is was geen probleem . Inmiddels is zij ook bij ons geweest en een lieve meid . Binnenkort heeft hij zijn eerste Roemeense bruiloft van vrienden van haar. Waar je in Nederland als man daar naar toe gaat in een nette pantalon en overhemd wordt het hier erg op prijs gesteld als je in een kostuum komt met nette schoenen . Dus dat onlangs ook geregeld voor hem , de schoenen was even een puzzel want meneer heeft mt 45 of 46 . Maar gelukkig zijn hier ook mannen met '' grote '' voeten, Hij heeft een keurig donker blauw kostuum met donkere schoenen en sokken erbij dus is netjes . Hij zei al in Nederland zou ik dit niet zomaar aantrekken maar hier is dat normaal. Ik weet in sommige kringen in Nederland is dit nog normaal maar toch niet meer standaard. voor veel mensen . Ook de vrouwen lopen er op hun paasbest bij en gaan vaak speciaal naar de kapper van te voren . Sommige dingen is echt Nederland van vroeger als ik het soms om me heen hoor.
maandag 19 september 2016
Veel courgette
Het zal mensen met een moestuin ook wel eens overkomen veel courgette en wat ermee te doen . Hier in de moestuinen staan behoorlijk wat courgette planten . Ze maken er soep mee en bakken ze en uiteraard worden ze ingemaakt. Maar op een andere manier dan wij kennen. Zelf heb ik dit recept uit Land leven veel gebruikt dit jaar. En ook vertaald met de vertaal hulp en hier weer door gegeven.
Courgettes in zoetzuur
- Soort: Bijgerecht
- Kooktijd (minuten):
- Seizoen: Zomer
- Aantal personen: 4 personen
- Bereidingstijd (minuten):
Ingredienten
- 1 kg courgettes (schoongemaakt gewicht)
- 2 uien
- 3 el zout
- 500 ml natuurazijn
- 300 g suiker
- 2 tl kurkuma (geelwortel of koenjit)
- 3 tl mosterdzaad
Bereidingswijze
Na ontelbare pannen courgettesoep is dit zoetzuur van courgette een verrassend nieuw recept. Op deze manier is de groente een jaar houdbaar, dus u kunt er ook op een later tijdstip van genieten.Bereidingswijze: Was de courgettes, snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Laat het geheel enkele uren staan. Schep de groentes in een vergiet, spoel ze goed af en laat ze uitlekken. Breng in een grote pan de overige ingrediënten aan de kook. Laat dit mengsel enkele minuten doorkoken en voeg de courgettes en de uien toe. Breng alles weer aan de kook en laat ongeveer vijf minuten koken. Schep de groentes over in schone jampotjes, vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten. Zet de potjes ondersteboven en laat ze afkoelen. Het zoetzuur is het lekkerst als u het minimaal drie weken laat intrekken. Erg smakelijk als bijgerecht bij oosterse gerechten of op brood bij (oude) kaas.
door Redactie Landleven
maandag 12 september 2016
Hollandse snacks
Wie kent niet dit plaatje uit de snackbar ? Nou een snackbar heb ik hier in al die jaren nog nooit gezien. En missen doen we niet want de snackbar was bij ons iets extra's. In Nederland haalde we soms een kroketje op brood of bakte ik ze zelf af . Patat kennen ze hier wel maar kan je prima zelf maken en is nog veel lekkerder ook. Op facebook ontdekte ik deze groep snack recepten .
Gewoon leuk om te lezen en soms gebruik ik een recept ervan of kan je elkaar helpen met een recept. Zo heb ik onlangs aan de mannen hier in huis mijn belofte ingelost om zelf kroketten te maken , had dit ooit eens op school gedaan . En daarna misschien nog eens een keer . Maar door de duidelijke uitleg en recepten heb ik de '' stoute'' schoenen aan getrokken en ben het gaan proberen . Nu wordt er in de recepten gesproken over bv runder schenken of runder soepvlees en mergpijp. En aangezien er hier veel varkensvlees wordt gegeten door de bevolking was het even zoeken om rundvlees te vinden .Maar gevonden in de vorm van een soort poulet dat er mooi uitzag. En zo dus kroketten gemaakt en de ene dag bouillon getrokken en de ragout een nacht in de koelkast en de volgende dag kroketten gemaakt. Een leuk werk en sommige zullen zeggen arbeidsintensief maar ach terwijl de bouillon op stond kon ik andere dingen doen :). Het recept heb ik in mijn recepten schrift gezet voor een volgende keer. Zo wordt je steeds creatiever in de keuken en hoeven we geen diep gevoren kroketten mee te nemen in het vliegtuig zoals iemand als tip gaf.
Gewoon leuk om te lezen en soms gebruik ik een recept ervan of kan je elkaar helpen met een recept. Zo heb ik onlangs aan de mannen hier in huis mijn belofte ingelost om zelf kroketten te maken , had dit ooit eens op school gedaan . En daarna misschien nog eens een keer . Maar door de duidelijke uitleg en recepten heb ik de '' stoute'' schoenen aan getrokken en ben het gaan proberen . Nu wordt er in de recepten gesproken over bv runder schenken of runder soepvlees en mergpijp. En aangezien er hier veel varkensvlees wordt gegeten door de bevolking was het even zoeken om rundvlees te vinden .Maar gevonden in de vorm van een soort poulet dat er mooi uitzag. En zo dus kroketten gemaakt en de ene dag bouillon getrokken en de ragout een nacht in de koelkast en de volgende dag kroketten gemaakt. Een leuk werk en sommige zullen zeggen arbeidsintensief maar ach terwijl de bouillon op stond kon ik andere dingen doen :). Het recept heb ik in mijn recepten schrift gezet voor een volgende keer. Zo wordt je steeds creatiever in de keuken en hoeven we geen diep gevoren kroketten mee te nemen in het vliegtuig zoals iemand als tip gaf.
maandag 5 september 2016
De moestuin nu
Inmiddels is het hier ook een beetje aan het aflopen in de moestuin . De tomaten hebben enorm veel gegeven in alle soorten en maten . Zoveel zelfs dat er de nodige potten saus ingemaakt zijn voor de winter en er ook nog weggegeven is .De bietjes zijn heerlijk uit eigen tuin en uiteraard ook ingemaakt ,geschaafd en in blokjes . De blokjes gebruik om een bieten stamppot mee te maken. Ik doe dat als volgt gekookte aardappels fijn stampen , speklapjes in blokjes snijden en kruiden en dat bakken in een beetje olie ,daarbij een paar appels in stukjes en een paar gesnipperde uien mee bakken en daar de blokjes bietjes bij en zo doorwarmen. En meestal gaat er dan ook nog knoflook en als ik heb stukjes paprika door . Maar nu zijn wij gek op knoflook. Dit alles doe ik door de aardappels en maar op die manier een stamppot ervan. Zout kan er door maar dat doe ik eigenlijk niet omdat er al kruiden op het vlees gaan . De courgette heeft heerlijke vruchten gegeven waarvan een paar in het zoet zuur zijn gegaan , ik heb een recept gekregen van iemand dat ooit in Land leven heeft gestaan . Zo heerlijk. De uien was een probeersel en zeker voor herhaling vatbaar, dus volgend jaar veel uien en meer courgette en natuurlijk tomaten . De boontjes was hier niet zoveel daarom volgend jaar stok bonen in plaats van de lage stam boontjes. Nu van de winter opzoek naar stokken of iets anders bedenken . Ook de paprika ging goed en ook daarvan veel meer zetten . Ook de kool planten die we hier hebben gekocht deden het goed evenals de koolrabi. De worteltjes hadden het moeilijker en het rooien ging lastig maar gelukkig had het geregend en met de riek kwamen we een heel eind in de grond. Dit jaar is echt een jaar om uit te proberen met wat wel en wat niet. We hebben hele zware kleigrond en een landklimaat met een moestuin die volop zon krijgt. Zelfs de rabarber planten die we uit Nederland hadden meegenomen en in potten hadden overgehouden deden het dit jaar in de volle grond gelijk al heel goed. Zo mooi om te zien hoe deze planten zich aanpassen aan het klimaat en het doen . Het is ontzettend heerlijk om weer een moestuin te hebben en gewoon overdag als je wat nodig hebt als selderijblad voor door het eten of een tomaat of paprika of wat dan ook te kunnen pakken en te weten ik kan het zo op eten. Zo'n luxe vinden wij . Volgend jaar maken we ede moestuin een stukje groter en zetten we ook de bessenstruiken en frambozen erin dat is makkelijker met het maaien van de rest van de boomgaard. In tegenstelling tot veel anderen hebben wij weinig last gehad van slakken vraat, waarschijnlijk egels in de buurt als zie je ze niet overdag toch zou het me niets verbazen . Nu staat de knolselderij nog in de tuin en de tomaten , courgette . paprika om verder te groeien / rijpen . En alle tuin en groenten afval dat gaat allemaal op een hoop en mag lekker composteren om als het de tijd ervoor is verwekt te worden in de moestuin.
maandag 29 augustus 2016
Knoflookbollen voor de moestuin
Van knoflook blijk je heel veel soorten te hebben vaak genoemd naar het land van herkomst zoals Frankrijk, Hongarije en verder weg.
Nu was ik me aan het oriënteren op het poten van knoflook dit najaar zodat we volgende jaar verse knoflook uit eigen tuin hebben . Nu zag in in groenten zaadgidsen knoflook ''Transylvanian'' uit Roemenië. Toen ik de prijs zag , dacht ik dat is winst bij inbegrepen . Het varieert per bol van € 1,60 tot 3 bollen voor € 3,90. En dan te weten dat je het hier momenteel op de markt koopt voor 1 kilo knoflookbollen voor ongeveer € 2,25 bij de lokale bevolking. De knoflook varieert van kleine bolletjes met teentjes tot normale bollen met teentjes. Ik ben dus op iedere lokale markt aan het kijken naar knoflook en hoe deze eruit ziet. Want de kleine bolletjes wil ik niet , deze knoflook ik lastig schoon te maken en minder vinden wij . Inmiddels heb ik aardig wat grote bollen verzameld en deze voorlopig in een teiltje in de kelder gezet totdat het tijd is om ze te poten . Knoflook is een product wat hier veel gebruikt wordt , de mensen eten het soms zelfs rauw bij het ontbijt , maar ook geraspt op brood. Ik gebruik weinig of geen zout in gerechten maar veel knoflook en andere smaakmakers. Onze zoon eet soms ook rauwe knoflook vind hij lekker, zo heeft hij een keer voordat hij naar zijn werk ging knoflook gegeten . Totdat hij op zijn wek kwam en zijn baas zei ,, Jongen wat heb jij gegeten '' . O knoflook vind ik lekker, nou eet het voortaan niet voordat je naar je werk komt want ik vind het stinken . Terwijl je hier regelmatig mensen tegen komt die het gegeten hebben , en er niemand over klaagt . Op de markt zie je veel gevlochten ''slierten'' knoflook.
Nu was ik me aan het oriënteren op het poten van knoflook dit najaar zodat we volgende jaar verse knoflook uit eigen tuin hebben . Nu zag in in groenten zaadgidsen knoflook ''Transylvanian'' uit Roemenië. Toen ik de prijs zag , dacht ik dat is winst bij inbegrepen . Het varieert per bol van € 1,60 tot 3 bollen voor € 3,90. En dan te weten dat je het hier momenteel op de markt koopt voor 1 kilo knoflookbollen voor ongeveer € 2,25 bij de lokale bevolking. De knoflook varieert van kleine bolletjes met teentjes tot normale bollen met teentjes. Ik ben dus op iedere lokale markt aan het kijken naar knoflook en hoe deze eruit ziet. Want de kleine bolletjes wil ik niet , deze knoflook ik lastig schoon te maken en minder vinden wij . Inmiddels heb ik aardig wat grote bollen verzameld en deze voorlopig in een teiltje in de kelder gezet totdat het tijd is om ze te poten . Knoflook is een product wat hier veel gebruikt wordt , de mensen eten het soms zelfs rauw bij het ontbijt , maar ook geraspt op brood. Ik gebruik weinig of geen zout in gerechten maar veel knoflook en andere smaakmakers. Onze zoon eet soms ook rauwe knoflook vind hij lekker, zo heeft hij een keer voordat hij naar zijn werk ging knoflook gegeten . Totdat hij op zijn wek kwam en zijn baas zei ,, Jongen wat heb jij gegeten '' . O knoflook vind ik lekker, nou eet het voortaan niet voordat je naar je werk komt want ik vind het stinken . Terwijl je hier regelmatig mensen tegen komt die het gegeten hebben , en er niemand over klaagt . Op de markt zie je veel gevlochten ''slierten'' knoflook.
maandag 22 augustus 2016
Onze katten .................. en de hond.
Onze 2 katten willen zomers s'avonds maar moeizaam naar binnen komen .Buiten laten dachten we dus maar dan gaan ze voor het slaapkamer raam zitten ''zingen '' op een kattenmanier met als gevolg dat je dan toch je bed uit gaat. Dus roepen wij ze s ' avonds als ze nog niet gesignaleerd zijn , maar ze denken je roept maar ik / wij komen niet. Dus wij met brokjes geprobeerd nou dus niet . Toen kwamen we op het idee om ze s'avonds allebei een lepel zacht voer te geven in en bakje . Nou een schot in de roos want nu komen ze wel naar binnen toe .Maar nu moeten we opletten dat Ulica ( de hond) de katten niet weg jaagt bij de schaaltjes om dan zelf even het zacht voer op te smikkelen.Maar om te voorkomen dat zij te dik wordt mag ze dit van ons niet hebben zacht voer en krijgt ze 1 x per dag brokken en er staat de hele dag door water. Dus mag zij sávonds de lepel van het zacht voer aflikken , wij zeggen al heeft ze ook de smaak gehad.
Wij druppelen onze katten en alle 3 de honden voor vlooien , want die hebben we nou eenmaal lieve niet bij de dieren . En ondanks alle druppels zagen we onlangs bij Jerry ( wit met rode kat) er toch een stel lopen arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrgggggggggggggggg. Dus bij haar op de buik nog extra vlooienpoeder gestrooid tegen de jeuk en de vlooien ze reageert heel heftig op van alles en nog wat , we denken dat buren vanwege de hoge kosten van de druppels hun katten niet druppelen .Dus met als gevolg dat onze katten evengoed die krengen op kunnen lopen . We gebruiken voor alle dieren al frontline en voor jerry zo nodig omdat zij allergisch / heel gevoelig reageert met haar huid nog vlooien poeder. In Amsterdam hadden we nooit last ook al liepen ze daar buiten , maar wij denken dat druppelen en behandelen tegen vlooien in Nederland meer vanzelf sprekend is .Hier speelt duidelijk weer dat mensen geen geld hebben voor preventieve behandeling van hun huisdieren tegen vlooien en dat bijna alle katten hier buiten katten zijn.
ps Sinds 1 week heeft onze zoon 3 kittens in huis zo schattig
Wij druppelen onze katten en alle 3 de honden voor vlooien , want die hebben we nou eenmaal lieve niet bij de dieren . En ondanks alle druppels zagen we onlangs bij Jerry ( wit met rode kat) er toch een stel lopen arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrgggggggggggggggg. Dus bij haar op de buik nog extra vlooienpoeder gestrooid tegen de jeuk en de vlooien ze reageert heel heftig op van alles en nog wat , we denken dat buren vanwege de hoge kosten van de druppels hun katten niet druppelen .Dus met als gevolg dat onze katten evengoed die krengen op kunnen lopen . We gebruiken voor alle dieren al frontline en voor jerry zo nodig omdat zij allergisch / heel gevoelig reageert met haar huid nog vlooien poeder. In Amsterdam hadden we nooit last ook al liepen ze daar buiten , maar wij denken dat druppelen en behandelen tegen vlooien in Nederland meer vanzelf sprekend is .Hier speelt duidelijk weer dat mensen geen geld hebben voor preventieve behandeling van hun huisdieren tegen vlooien en dat bijna alle katten hier buiten katten zijn.
ps Sinds 1 week heeft onze zoon 3 kittens in huis zo schattig
maandag 15 augustus 2016
Bezoek voor de stichting van een vriend
Jaren geleden kregen we toen we nog in Amsterdam woonde een email vanuit België. Er was iemand die onze toenmalige website had gevonden en graag contact wilde. Er is toen een email verkeer ontstaan en we hebben een keer afgesproken . Van lieverlee is dat uitgegroeid tot vriendschap en hulp aan de mensen in Roemenië. Toen we nog in Nederland woonde spraken we ergens halverwege tussen omgeving Ieper waar hun wonen en Amsterdam af en namen we hulp goederen van hun over die we dan mee namen naar Roemenië ook zijn hun een paar keer of alleen of samen geweest. Maar door ziekte en emigratie is er een paar jaar niet van gekomen om af te spreken en nu is hij D. onlangs gekomen . Maar hij kwam niet alleen naar ons en de crisis opvang . Hij is met de bus vanuit België naar Oradea gegaan ( busdienst tussen Engeland en Roemenië v.v ) en heeft daar Roemeense vrienden van hun ontmoet die in België werken en hulp goederen namens hem hadden meegenomen voor de hulp projecten die hij zou bezoeken en de crisis opvang. De projecten die ze ondersteunen zijn o.a een particulier opvang huis waar mensen terecht kunnen die niemand meer hebben en b.v terminaal zijn door hun ziekte, psychiatrisch patiënt zijn , slecht ziend etc en alleen op de wereld staan en nog meer schrijnende situaties. Daar is hulp eveneens hard nodig en D vertelde wat ik daar zag was heftig nou dat geloven we direct omdat we weten hoe dat in psychiatrische en andere instellingen is . D heeft zijn verblijf in Roemenië simpel gezegd opgedeeld tussen 2 locaties. Het bijzondere is dat de ouders van de vrouw L. van zijn vrienden beide zeer slecht ziend zijn , maar ondanks dat zetten zij zich in voor hun medemens die eveneens slecht ziend is en opvang en hulp nodig heeft. Hun hele leven zijn de ouders al slecht ziend maar hebben wel ervoor gezorgd dat hun 4 kinderen hebben kunnen studeren en doen nu alles nu alles ondanks hun handicap voor hun medemens om diep respect voor te hebben .L en haar vader hebben D, naar ons toegebracht en L. spreekt Nederlands op zijn Vlaams maar we begrijpen elkaar goed. En we kunnen wel zeggen een bijzondere ontmoeting met een Roemeense vrouw en haar vader. Nadat ze D bij ons hadden gebracht gingen ze nog familie bezoeken in ons streek. Met D heeft Manlief en onze zoon de volgende dag de crisis opvang bezocht , de spullen die D had mee gebracht gegeven en spullen gekocht die nodig waren als een grote pan voor thee voor de kinderen . Ze zetten een pan water op en doen daar theezakjes in en suiker en maken zo thee voor de mensen. Een stofzuiger voor het huis dat bestaat uit 3 gedeelte want een stofzuiger was er niet , net als een mop en emmer en houten stelen voor de mop want de '' metalen'' stelen die zijn hol van binnen en klappen dubbel.En zo nog meer dingen als een tv voor voor de recreatieruimte. Je zou denken een tv is die er dan niet , ja 1 tv op het hele gebouw en dat is te weinig voor een gebouw wat bestaat uit 3 units . De volgende dag hebben we nog van alles gedaan met elkaar en heeft D. heerlijk bij ons in de omgeving gewandeld en ook zaterdag heeft hij heerlijk gewandeld bij ons in de omgeving en samen met onze zoon bij de bijen korven van de buurman gekeken. De buurman vond het heel leuk dat iemand uit België belangstelling toonde voor zijn bijen en moestuin. Zondag hebben we D naar Arad gebracht , L had hem verteld om welke tijd de kleine bus van de maatschappij zou komen bij het station en tevens verteld dat haar moeder tezamen met nog een stel vrouwen o.a 500 pannenkoeken had gebakken voor alle 250 bewoners van de opvang waar ze voor zorgen. Zo ontzettend lief en bijzonder dat ze dit ''gewoon '' maar even doen . En zo horen wij ook weer over andere projecten en ontmoeten wij ook weer andere Roemenen .
maandag 8 augustus 2016
Longarts bezoeken
In Nederland kreeg ik medicijnen voor geschreven voor mijn COPD via de long verpleegkundige die verbonden is aan de huisartsenpraktijk. Maar omdat één van de medicijnen die ik in grote voorraad had gekregen in Roemenië moeilijk te verkrijgen is en een alternatief alleen de eerste keer via de long arts voorgeschreven mag worden stuurde de huisarts mij door. Je kan hier naar de TBC polikliniek van het ziekenhuis of gewoon naar de long arts in een particuliere kliniek.Als je naar de polikliniek gaat wordt het vergoed door het ziekenfonds maar dan is er weinig tijd en gaat alles snel snel snel. Voor mijn schildklieraandoening ga ik ook naar de particuliere kliniek en dat bevalt prima.Dus nu voor mijn longen ook . Maar waar moet je wezen en zoeken ????? Dus maar even zoeken op google en daar ''rolde'' een aantal adressen uit van de tbc poli ( tbc komt hier voor en daarvoor zijn speciale ziekenhuizen en klinieken) maar ''eigenwijs'' als ik ben heb ik zoiets van ik hoef het niet op te zoeken dus heb een afspraak gemaakt in de particuliere kliniek en ook daar bleek je met een verwijsbrief van de huisarts, ziekenhuis etc een korting te krijgen via het ziekenfonds. Er was een inloop spreekuur hadden ze me verteld toen ik ging informeren , je geeft je buletin( id kaart) aan de verpleegkundige en op die volgorde wordt je geholpen . Na ongeveer 1 uurtje wachten was ik aan de beurt. De arts kon mijn medicijnen uit Nederland en wist precies dat die in Roemenië niet verkrijgbaar zijn maar wel het alternatief wat hij eenmalig voor moest schrijven een daarna gewoon via de huisarts kan . Veel medicijnen als de Foster b.v die ik gebruik kennen ze hier ook dus dat is geen probleem. De artsen zijn allemaal goed opgeleid en de long arts die ik had bleek ook les te geven aan artsen in opleiding aan de universiteit . En zo ben je weer een ervaring rijker en kon ik na 5 minuten binnen te zijn geweest met een recepet naar huis .De medicijnen moet je wel zelf betalen al geeft het ziekenfonds een compensatie die eral in de apotheek wordt afgetrokken van de prijs. Nu is mijn ervaring dat mij long medicijnen die ik gebruik voor veel mensen te duur zijn en ze dus andere gebruiken die minder effect hebben , om de simpele reden duurdere medicijnen kunnen ze niet betalen .
Wij hebben nou eenmaal de pech dat het bij ons in de familie genetisch wordt doorgeven deze longaandoening , een aantal die het hebben roken verschrikkelijk veel. Zelf rook ik niet en onze zoon die astma heeft rookt gelukkig ook niet. Wel merken wij dat de lucht hier een stuk schoner is en dat we hoger zitten dan in Nederland en dat we de medicijnen anders kunnen gebruiken . De Nederlandse huisarts had dit al voorspeld maar dan nog is het altijd afwachten hoe je lichaam reageert.
Wij hebben nou eenmaal de pech dat het bij ons in de familie genetisch wordt doorgeven deze longaandoening , een aantal die het hebben roken verschrikkelijk veel. Zelf rook ik niet en onze zoon die astma heeft rookt gelukkig ook niet. Wel merken wij dat de lucht hier een stuk schoner is en dat we hoger zitten dan in Nederland en dat we de medicijnen anders kunnen gebruiken . De Nederlandse huisarts had dit al voorspeld maar dan nog is het altijd afwachten hoe je lichaam reageert.
maandag 1 augustus 2016
Even naar Nederland
Zoals ik al schreef over mijn vader en de spullen die bij onze dochter zijn bezorgd hadden we plannen om naar Nederland te gaan. De vriend van onze dochter is eind juli 30 geworden en we hadden een kaart gestuurd voor zijn verjaardag maar verder niets gezegd. Als verrassing zijn we op de dag zelf hem gaan feliciteren , dat vond hij enorm leuk . ( Zijn moeder en onze dochter wisten ervan ) De zaterdag erna hadden zijn ouders een feest voor hem georganiseerd en omdat hij wel houd van een geintje hadden ze ouders dat ook in de uitnodiging gezet. Hij is een enorme fan van alles wat met wielrennen te maken heeft en houdt helemaal niet van voetbal. Maar hij heeft een keer studiosport opgenomen voor m'n man M. Bij M thuis wisten ze overal een voordracht van te maken zo heeft één van zijn broers met ons trouwens destijds de vieze man van Koot en Bie gedaan . Nu heeft M een voordracht gemaakt met de welbekende tour de france verslag gever theo koomen . Maar dan als persiflage Theo tomeloos, nou dat vonden ze wel wat en de jarige heeft genoten ervan . Maar toen was het thuis wat doen we erbij dus nu hadden we een oorkonde gemaakt erbij voor de grootste fan met in het midden een wielrenner en rondom als rand voetballen. Al met al een hele geslaagde en gezellige verjaardag. Als we in Nederland zijn , zijn de dagen altijd vol gepland met afspraken en bezoeken . Zo hadden we zondags een afspraak met een tante / 2-e moeder van mij en een Oma voor de kids. Ze is inmiddels al 80 tig maar weet nog overal over mee te praten . De vriendschap tussen haar familie en mijn moeders familie gaat terug tot 1893, dus heel bijzonder. s 'Maandags hadden we met mijn vader en zijn vrouw en schoonzoon afgesproken want jah Polen en Roemenië ligt niet naast elkaar en hebben we heerlijk even bij gekletst. s' Morgens hadden we eerst nog een gesprek met iemand van het zorgkantoor omdat het pgb van onze dochter van zorg innatura moest worden omgezet naar gewoon pgb. Je zou denken dat is zo gebeurt nou dus niet , want ze zien het als een compleet nieuwe aanvraag ook al is er een dossier en meer. Tegenwoordig komen ze op huisbezoek en omdat wij haar bewindvoerder en mentor zijn moesten we daarbij zijn .We hadden doorgegeven wanneer we in Nederland zijn en ze belde keurig 3 weken van te voren om een afspraak te plannen in die periode. De dagen zijn altijd vol gepland en vliegen om , maar het is leuk om even in Nederland te zijn maar ook weer heerlijk om thuis te zijn en de dieren te zien . De auto konden we prima parkeren op vliegveld Timisoara en in Eindhoven hadden we een auto gehuurd dus we waren mobiel om het zo te zeggen.
maandag 25 juli 2016
De seizoenen
Net als in Nederland kennen wij ook hier duidelijk de seizoenen in de natuur. We hebben een land klimaat wat dus inhoud kort gezegd , warme zomers en koude winters. Momenteel is het hier echt zomer en dat betekend dat we dagen hebben met 35 graden of meer , maar er zijn ook dagen dat het 25 tot 30 graden kan zijn.De weersverwachting volgen wij via weer online en die klopt meestal vrij aardig maar ook gewoon naar de lucht kijken is nog steeds niet gek. Vooral omdat wij tegen het zarand gebergte aanzitten zie je soms heel duidelijk de wolken over komen.Als het dan gaat regenen zijn het geen kleine buitjes maar meestal hevige buien of zoals wij zeggen alle schuiven gaan open en daarna is het weer prachtig weer en meestal een paar graden frisser maar even goed nog lekker.De winter kan hier heel koud zijn met soms al in December sneeuw maar de sneeuw kan ook pas in januari of februari komen .Afgelopen winter hebben we ongeveer 14 dagen sneeuw gehad en temperaturen van - 15 en hoe raar dat ook klinkt het voelde niet echt koud aan , oftewel een ander soort kou. Ze noemen dit hier in de streek een matige winter , in andere delen van het land was het kouder en meer sneeuw. Zodra het maart / april begint te worden zie je hier in de natuur al de eerste tekenen dat de winter op zijn retour is , je ziet dan ook dat ze hier volop de fruitbomen gaan snoeien , de moestuin omploegen , zaden kopen om voor te zaaien oftewel er komt weer meer leven buiten de huizen .In april en mei kunnen we al hele mooie warme en zonnige dagen hebben met 20-22 graden en dat is voor ons die een ander klimaat gewend zijn heerlijk. Veel Roemenen vinden het nog koud en lopen dan ook nog met truien en mutsen op . We zullen dan maar denken lands wijs lands eer :). Zodra het warmer wordt zie je ook meer vogels, de ooievaars die gaan nestelen en op de markten de verse groenten die mensen in kassen hebben verbouwd. De maand juni staat bekend als een natte maand maar wij vinden het niet overdreven de regen. De maand juli en augustus zijn de echte zomermaanden hier en ook in september kan je nog hele mooi dagen hebben . In oktober zie al duidelijk dat het najaar eraan komt met de mooie kleuren en alles wat daarbij hoort. Maar ook in oktober kan je nog mooie en warme dagen hebben , terwijl wij in bv een t shirt naar buiten lopen zeggen de buren al dat het koud is. Je ziet vanaf half augustus duidelijk dat de mensen al voorbereidingen aan het treffen zijn voor de winter, inmaken , hout laten bezorgen , enz enz. De scholen hebben hier 2 1/2 maand zomervakantie en in de winter nog 2 weken extra schoolvakantie.
woensdag 20 juli 2016
Hoe het hier op het dorp is met sociale uitkeringen en voorzieningen
Op facebook heeft de Primaria Ghioroc ( gemeente Ghioroc) een eigen facebookpagina waar allerlei mededelingen worden gedaan . Deze keer geeft het een duidelijk beeld van de inkomsten bij ziekte, werkloosheid, pensioen etc. De tekst is in het Roemeens maar via https://translate.google.nl/ goed te vertalen.
De facebooksite van de gemeente is PrimariaGhioroc , d.d 20-7-2016 om 17.00 uur
Dit inkomsten in dit bericht gelden voor iedereen in Roemenië die in zo'n gelijke situatie zich bevind. Dit maakt ook duidelijk dat er in veel gezinnen bij deze inkomsten armoede is .
De koers van de lei is 4.45 dus 1 euro is 4.45 lei .
Het is niet voor niets dat wij samen met anderen alles doen wat in ons vermogen ligt om te helpen want immers vele druppels , maken een volle emmer. Zie ook het stukje Over de cisisopvang
De facebooksite van de gemeente is PrimariaGhioroc , d.d 20-7-2016 om 17.00 uur
Dit inkomsten in dit bericht gelden voor iedereen in Roemenië die in zo'n gelijke situatie zich bevind. Dit maakt ook duidelijk dat er in veel gezinnen bij deze inkomsten armoede is .
De koers van de lei is 4.45 dus 1 euro is 4.45 lei .
Het is niet voor niets dat wij samen met anderen alles doen wat in ons vermogen ligt om te helpen want immers vele druppels , maken een volle emmer. Zie ook het stukje Over de cisisopvang
dinsdag 19 juli 2016
Mijn vader en zijn herstel
Mijn vader had in Polen een legionella vergiftiging opgelopen die andere dingen had veroorzaakt in zijn lichaam. De artsen in Polen hadden hem steeds onder controle en van alles gedaan om hem te helpen . Zo hadden ze een andere arts geraadpleegd die constateerde dat er nog een infectiehaard zat in zijn lichaam en is deze operatief verwijderd . Dus nu is hij inmiddels geopereerd en heeft hij een urine katheder gehad voor zeker 6 weken en een stoma voor een aantal maanden . De stoma wordt in het najaar operatief verwijderd en de binnen boel weer in orde gemaakt. Hij zegt nu zelf ik merk dat ik sterker wordt en weer zin krijg in dingen en interesse krijg in dingen . Mijn vader is 76 en de artsen kijken er van op dat hij er zo goed door heen gekomen is ze zeggen dan ook u bent erg sterk . Binnenkort komt hij voor een aantal dagen naar Nederland hij is een jaar niet geweest en dat is voor hem heel wat. De schoonzoon van zijn vrouw komt met hun mee omdat mijn vader de 1000km nog niet alleen durft te rijden , hij zegt ook ik ben nog niet voldoende hersteld om dit alleen te kunnen rijden . Eind van deze maand is de vriend van onze dochter jarig hij wordt 30 en dus hebben we gezegd dan komen we als verassing voor hem naar Nederland. Dus hebben we met mijn vader zo overlegd dat we hun dan ook treffen . Onze dochter weet dat we komen en de gezinsouder ook maar de a.s jarige weet nergens van . Het fijne is dat we tegenwoordig vanaf Timisoara kunnen vliegen naar Eindhoven en ook zo weer terug dus dat is heerlijk. Er zijn bij onze dochter wat spullen bezorgd voor ons die we dan gelijk mee terug nemen , we kunnen het ook naar ons toe laten sturen maar de verzend kosten kunnen oplopen tot € 30,00 dus dan doen we het zo . Uiteraard in overleg met de gezinsouder van het huis waar onze dochter woont .
maandag 11 juli 2016
De moestuin nu
Inmiddels is het stuk wat omgeploegd is als moestuin behoorlijk in gebruik genomen.Sommige groenten die in Nederland het zonder problemen zoals bloemkool hebben het hier moeilijker. De buren zeiden al niet aan beginnen . Ook de in Nederlands zo bekend andijvie heeft het moeilijk met de warmte en spinazie schiet snel door. Ik hou in een schrift bij wat het wel en niet of minder goed doet zodat we in het vervolg weten wat wel en wat niet. Het leuke is de augurkenplanten doen het super terwijl de komkommer heel veel last had van de warmte dus die volgend jaar proberen in de schaduw .Wat het ontzettend goed doet zijn de tomatenplanten in Nederland hadden we ze in de kas staan dus dit is ontzettend leuk . We hebben gekochte en gekregen planten staan . Verder staan er witte kool planten en een stel rode kool planten en koolrabi.Ook preiplanten doen het goed. Bietjes of kroten zoals ze ook wel worden genoemd doen het prima , en verder staan er stam boontjes waarvan ik al heb gezegd volgend jaar worden het stok bonen makkelijker en naar ze zeggen een hogere opbrengst. Je ziet hier voornamelijk gele sperciebonen en snijbonen weinig of geen groene zoals in Nederland. De courgetteplant zit met kleine courgette dus ook leuk en de boerenkool is gezaaid en zal tzt uitgepoot worden . Ook de rode en witte uien en de worteltjes doen het goed , het is dit jaar gewon uitproberen wat het wel en niet doet. Temperaturen van 30 tot 35 graden overdag zijn hier heel gewoon dus moet je daar met de groenten die je verbouwd rekening mee houden . Bij de buren zie je ook vooral kool, uien , knoflook, mais , bonen , tomaten , courgette , aubergine, augurk en aardbeien planten . In de boomgaard die rond dom de moestuin ligt staan de pruimenbomen volop met pruimen waarvan sommige al beginnen te kleuren en als ze rijp zijn gaan ze in het vat om te gisten voor de tuica . Inmiddels hebben we de kersen tijd achter de rug en zijn er nu volop abrikozen aan de bomen te vinden dus heerlijk vers . En wat we niet zelf verbouwen kopen we gewoon op de markt bij de mensen die het verbouwen in eigen tuin voor de verkoop.
maandag 4 juli 2016
Hoe zijn wij hier terecht zijn gekomen ?
Zowel bij manlief als bij mij was er de wens om een keer naar Roemenië te gaan . Hij om zich nuttig te maken in bv een kindertehuis en ik om te kijken waar de familiewortels liggen . Maar hoe gaat dat met wensen , vaak blijft het daarbij . Een broer van mijn moeder is midden jaren 70 tig een keer naar Roemenië geweest maar ten was Ceausescu nog aan de macht en het voor buitenlanders moeilijk om het land te bezoeken . Mijn oom is toen wel in de plaats en streek geweest waar de familie vandaan kwam . Ik zelf was toen een kind van 11 jaar maar ben net als de andere kleinkinderen aan mijn moederskant opgegroeid met de verhalen over overgrootvader die uit Galati (galatz) kwam . Oma had foto's en zijn paspoort uit die tijd op a3 formaat en 2 overlijdens berichten van zijn moeder en stiefvader. De stamboom die terug gaat is vrij ''kort'' Overgrootvader , mijn Opa, mijn Moeder, Ik en dan onze zoon. Onze zoon en ik zijn dus eigenlijk de 3-e en 4-e generatie die terug zijn gegaan. Nu 12 jaar geleden zijn we met iemand en een Roemeen naar de plaats gegaan waar overgrootvader vandaan kwam , heel bijzonder omdat de oude kern van die plaats nog precies zo is als in zijn tijd evenals de begraafplaats . Hoe dat kan , de synagoge staat er nog en Joodse graven worden niet geruimd. Dus heel bijzonder om te lopen waar hij en zijn ouder, broers en zussen gelopen hebben . Mijn overgrootvader is in 1892 vertrokken en uiteindelijk in Amsterdam terecht gekomen waar hij gedoopt is en Nederlands Hervormd is geworden. Nu even een grote sprong naar het heden . In die tijd hebben we ook een Nederlandse vrouw leren kennen die met een Roemeen getrouwd is en hier van alles deed. Zo zijn we in contact gekomen met de dak - en thuislozen en hebben we op een gegeven moment gezegd daar in die streek rond Arad willen we aan wonen. Dus zijn die mensen voor ons rond gaan kijken en hebben dit huis gevonden . Een huis kopen gaat hier vaak nog zonder makelaar , gewoon via de notaris. Toen we het huis kochten in 2005 was het niet zoals het nu is . Het dak zakte door op sommige plaatsen , het electra moest vervangen worden , de badkamer was anders , het terrein was niet overal met beton en dan hebben we het maar niet over het andere pand. Van 2005 tot 2015 hebben we heen en weer gereden en ons geconcentreerd op het renoveren en opknappen van het huis. We wilde nl dat onze kinderen in Nederland naar school gingen en onze zoon daar zijn opleiding zou doen en diploma's zou halen. Tussendoor hebben we ons in gezet voor het opvanghuis en de dak-en thuislozen en wat er op ons pad kwam . Wel wisten we van begin af aan ooit zullen we de stap gaan maken om er te gaan wonen .We hebben ons goed voorbereid en in Nederland alle formaliteiten die nodig waren in orde gemaakt en in 2015 zijn we gaan emigreren . Hier hebben we toen alles in orde gemaakt wat moest als ziektekostenverzekering , verblijfspapieren etc. Inmiddels hebben we hier in de loop der jaren Roemeense mensen leren kennen die we als vrienden zijn gaan beschouwen en voelen we ons hier helemaal thuis .
maandag 27 juni 2016
Horren en muggen .
Zoals je in Nederland bijna overal horren ziet in alle soorten en maten, zie je hier dat niet.Wel als je een nieuwe kunststof deur koopt dat er dan vaak 1 bij gekocht kan worden . Of dat je er zelf één maakt en horrengaas aan de meter koopt. Maar wat je veel vaker ziet is gewoon een stuk vitrage wat voor een deur gehangen wordt om zo de muggen en vliegen buiten te houden en voor het raam wordt het gewoon gespannen met een stel punaises of een hoofdje boven en onder met elastiek wat dan aan een spijkertje vast zit. Ook ik heb voor de deuren een stuk vitrage hangen want de hele tijd die lastige beesten om je heen is super irritant. Ook de overbekende vliegenstrips zie je hier hangen .
Het zijn ondingen eerlijk gezegd maar het werkt wel. We hebben geen water in de buurt ( want dat hoorde ik als kind altijd als je water in de buurt heb dan heb je vliegen) dus waar ze vandaan komen ?????? Bij ons bed hebben we een speciaal lampje dat de vliegen weghoudt en op veel telefoons zit een app die je kan downloaden die een geluid afgeeft dat voor ons niet hoorbaar is maar muggen weg houdt.Mijn ervaring is dat dit werkt.
maandag 20 juni 2016
Vakantie appartementen geopend
zitkamer boven |
keuken boven |
Beneden 2 pers. appartement |
terras 4-5 persoons appartement |
interieur boven |
interieur beneden |
maandag 13 juni 2016
Crisisopvang in Arad en update
Officieel heet het anders maar in gewoon Nederlands is het de shelter opvang van kinderen, volwassenen en dak-en thuislozen die zich in crisis situaties bevinden. Nu we in Roemenië wonen komen we ook vaker in de shelter en maken steeds weer mee hoe hoog de nood is .Een paar maanden geleden is er een hoogzwangere vouw met toen nog 4 kinderen opgevangen die nergens terecht kon vanwege huiselijk geweld. Opvanghuizen zoals in Nederland zijn er bijna niet .Inmiddels is de baby geboren een schattig jongetje genaamd D. De priester van de orthodoxe kerk welke contact heeft met de manager van de shelter had aangeboden als de moeder dat wilde om de kleine te dopen . De moeder helemaal blij dat dit kon en zo is de kleine D onlangs gedoopt de peter en meter zijn de manager en zijn vrouw . Een orthodoxe doopdienst gaat anders dan bij de Protestanten en katholieken maar daarom niet minder bijzonder. Er komen bijna dagelijks nieuwe mensen binnen en dan vaak zwaardere dossiers/ gevallen die nergens anders terecht kunnen dan voor eerste opvang hier. Zo heeft de politie onlangs 3 asielzoekers van de staat gehaald en daar binnen gebracht ,ze waren al liftend onderweg naar west europa. Zij kwamen uit Bangladesh en zaten in een opvang centrum elders in Roemenië. Inmiddels zitten ze opnieuw in een opvang centrum elders in Roemenië ook in dit land worden vluchtelingen opgevangen in speciale centrums. Dat zij nu ook in de shelter worden geplaatst is om de simpele reden dat hun 24 uur crisis opvang bieden en niemand op straat laten staan . Ze hebben de oude schelter verbouwd tot een nieuw gebouw voor verschillende doelgroepen en al die doelgroepen hebben hun eigen problematiek en zorg en aandacht nodig. En iedereen begrijpt dat dit voor het manager en zijn medewerkers een heftige en zware taak is. Vooral daar de meest elementaire voorzieningen als een waterkoker om thee te zetten en babyvoeding te maken ontbreken. Hoe ze dan thee zetten en water koken voor de babyvoeding ???? Nou een pan water opzetten en dan maar wachten tot het kookt. Ook een koffiezetapparaat ontbreekt kwamen we achter bij door vragen ,ze gebruiken zakjes oplos koffie om koffie te maken. In Nederland kan je je dat niet voorstellen dat er op een kantoor geen waterkoker, koffiezetapparaat, stofzuiger etc is .De vloer wordt met een bezem en stoffer en blik gedaan . Hier is dat heel gewoon. Dus vorige week gezegd maken jullie maar een lijst van wat er nodig is dan gaan we dat kopen . Maar het blijft moeilijk voor ze om een lijst te maken zo bescheiden zijn ze. In middels weten we dat en vragen gewoon door zoals met het koffiezetapparaat. Dus gisteren wezen winkelen en voor de kinderen slippers, korte broeken , sokken , buitenspeelgoed etc etc gekocht.Maar ook dingen voor de kok als houten lepels en een rasp om kool te schaven, een garde , keukenrol etc want dat ontbrak in de keuken .Gewoon de hele normale dingen daar is geen geld voor. Nu het warm word lopen de jongens allemaal met kort haar door de tondeuse maar de tondeuse is stuk.Een nieuwe kopen daar is geen geld voor dus die hebben wij gekocht. Zo is dat met veel dingen een luizenkam moeten ze wel hebben omdat er vaak kinderen komen met hoofdluis , en pleisters ook zo iets. Iedereen in Nederland heeft wel pleisters in huis , nou daar niet in de shelter. Want dat zit net als veel andere dingen niet in het budget. Het budget is alleen voor de hoogst noodzakelijke dingen als brood, water, groenten , fruit ( appels) en nog wat dingen . Dus nadat we gisteren terug kwamen van boodschappen doen sprong het aanwezige personeel een gat in de lucht bij het zien van een koffiezetapparaat en een waterkoker.Bij het koffiezetapparaat hebben we natuurlijk ook filters en een pak koffie gedaan .Want anders kunnen ze nog niets. Dingen waar je in Nederland niet bij stil staat en eigenlijk heel gewoon vind is hier niet gewoon. Zo hadden we heel veel kersen dit jaar en hebben we die geplukt en meegenomen voor de kids om te eten .Er waren kinderen bij die nog nooit kersen hadden gegeten :) , raar maar waar. Aan A. één van de medewerkers had ik gevraagd hebben jullie weleens sla voor de kinderen bij het eten .Nee want zit niet in het budget evenals soep groenten , tomaten etc. Echt onbegrijpelijk als we het de kinderen willen geven kopen we het zelf ( salaris is gemiddeld € 200 tot €250,00 per maand). Dus beloofd in de nieuwe week op de markt kroppen sla , soep groenten , tomaten , kleine komkommers te halen zodat de kinderen deze vitaminen binnen kunnen krijgen . Deze dingen voor hun kopen gaat natuurlijk niet zomaar ook niet op de pof . Daar is geld voor nodig en aan gezien onze stichting ook niet erg draagkrachtig betalen we dingen ook zelf omdat de nood gewoon hoog is,Daarnaast als we dak en thuislozen tegen komen op straat die we kennen , helpen we hun ook.Niet door geld te geven maar door eten en water/drinken voor ze te kopen en afhankelijk van het seizoen de dingen die ze nodig hebben. Daarom zijn er onder de blogvolgers mensen die donateur zouden kunnen/willen worden door dit werk te steunen want iedere euro is er één zeggen wij . Van de week hadden we voor 12 lei nog geen €3,00 een paar slippers bv . voor ongeveer 1 euro koop ik een brood voor een dakloze .Daarom zeggen wij ook altijd alle donatie's groot en klein zijn welkom want op die manier kunnen we wat doen voor onze medemens kinderen en volwassenen.De stichting WCL heeft het ANBI Keurmerk het rek.nr is NL50INGB0004892382 namens de mensen in de shelter en op straat heel erg bedankt.
Update : Inmiddels naar de markt geweest in Arad en voor het opvang huis 1 kg tomaten , 1 kilo kleine augurken , soepgroenten ( dit is wortels en pastinaak met wat peterselie bij elkaar gebonden, niet zo als in Nederland) , bos selderij, paprika's, 2 kroppen sla enz gekocht. De kokkin was super blij met alle verse spullen voor de kinderen want dit zijn extra spullen die niet in het budget zitten . Ze zou o.a soep maken en salade .De kleine augurken kan je vergelijken met kleine komkommers al zie je hier op de markt geen komkommers. Die worden in repen gesneden en zo opgegeten door de kinderen of gaan in een salade van tomaat, paprika, ui . De spullen die ik heb gekocht en vaker doe zijn allemaal vers uit de tuin van de mensen zelf dus puur natuur.
Update : Inmiddels naar de markt geweest in Arad en voor het opvang huis 1 kg tomaten , 1 kilo kleine augurken , soepgroenten ( dit is wortels en pastinaak met wat peterselie bij elkaar gebonden, niet zo als in Nederland) , bos selderij, paprika's, 2 kroppen sla enz gekocht. De kokkin was super blij met alle verse spullen voor de kinderen want dit zijn extra spullen die niet in het budget zitten . Ze zou o.a soep maken en salade .De kleine augurken kan je vergelijken met kleine komkommers al zie je hier op de markt geen komkommers. Die worden in repen gesneden en zo opgegeten door de kinderen of gaan in een salade van tomaat, paprika, ui . De spullen die ik heb gekocht en vaker doe zijn allemaal vers uit de tuin van de mensen zelf dus puur natuur.
maandag 6 juni 2016
Een ongelukje is gebeurt voordat je het weet ..........
Afgelopen week s' avonds om half 9 ( nl half 8) kwam onze zoon naar binnen Mam kan je even naar mijn duim kijken want ik heb een ongelukje gehad. Wat bleek hij had de wasmachine op een kleed gezet en zo verschoven .Maar op de één of andere manier was zijn duim eronder klem komen zitten en lag zijn nagel er voor 70 % los op. Ik zag aan zijn gezicht en ogen dat hij erg veel pijn had ondanks zijn hoge pijngrens. Dus hem eerst op een stoel gezet en gezegd laat me maar kijken , maar na één blik erop was mijn reactie dat is ziekenhuis werk , daar blijf ik af. Dus een schone theedoek uit de linnenkast gepakt en die om de duim gedaan en toen paspoort , echic ( europese verzekeringspas) en copie verblijfsvergunning i.v.m Roemeense burgerservicenummer gepakt en m'n handtas waar altijd mijn papieren inzitten. Manlief wilde ook mee maar is thuis gebleven voor het geval dat ze nog andere papieren of zo nodig hadden en dat dan kon brengen. ( Ideaal als je allebei je rijbewijs hebt en 2 auto's). De eerste hulp van het ziekenhuis in Arad is goed bereikbaar en parkeren was geen punt volop ruimte nu . De bewaking vroeg waar we voor we kwamen en verwees ons door naar de nieuwe lokatie van de eerste hulp.Daar aangekomen vroegen ze wat er gebeurt was , waarop zoonlief zei ; I was a little bit stupid" de broeder die ons hielp snapte zijn Amsterdamse humor niet Nadat ze alle papieren in orde hadden gemaakt was hij vrij snel aan de beurt. De verpleegkundige heeft de wond schoongemaakt en de arts controleerde de spier en peesfunctie die gelukkig goed is .En daarna heeft de verpleegkundige het verbonden en kreeg hij een anti tetanusprik en moest hij wachten totdat hij naar de rontgen moest. Uit de foto's bleek dat er niets gebroken was . Van de arts mocht hij paracetamol nemen als pijnstiller en geen andere omdat hij astma heeft ( nsaid's kunnen astma aanvallen veroorzaken). Hij kreeg een brief mee voor de plastisch chirurg voor de volgende dag. We konden daar terecht tussen tussen 8.00 en 11.00 uur s'morgens in de polikliniek. Dus wij daarheen en naar het kamernummer wat opgegeven was en dan gewoon aansluiten in de rij en op je beurt wachten :). Op een gegeven moment was hij aan de beurt en heeft de arts er naar gekeken en zei , die nagel moet eraf. Dat is dan ook gedaan en de duim verbonden. We kregen een recept mee voor speciale antibiotica zalf die alleen bij een bepaalde apotheek te krijgen was en een brief voor de huisarts. Dus 1 x daags zalf smeren en verder oppassen met wat hij doet. s' Middags wilde we zalf smeren en verband wisselen , zat het gaasje vast aan de wond. Dus hij weken in lauw warm water en na ongeveer 2 uur was het nog niet los en aan het gezicht van onze zoon zagen we dat hij pijn had en het niet lekker ging . Dus uit eindelijk de huisarts gebeld buiten spreekuur tijd en is hij gekomen. Hij had speciaal spul om het gaasje te verwijderen en ander verband dat niet aan de wond kleeft . Onze huisarts en de assistente zeggen tegen al de patiënten als er echt wat is dan moet je bellen en helpen we,dus met dit in ons achterhoofd hadden wij zoiets dit kan niet zo blijven we bellen de huisarts voor advies. Maar hij zei ik kom naar jullie toe en haal het verband eraf en wil de wond zien . De huisarts vertelde al goed dat we hebben gebeld omdat het gaas eraf moest , en dat het wel 6 maanden kan duren voordat er een nieuwe nagel op zit. Dus de volgende dag wederom naar de apotheek om speciaal verbandgaas te halen voor zijn duim en jodium want die van ons bleek al te lang open te zijn . Dus voorlopig een plastic stukje handschoen over de duim en opletten wat hij doet .
maandag 30 mei 2016
Fruit
Omdat het klimaat hier anders is dan in Nederland is het fruit ook eerder rijp. Nu eind mei zijn er al een paar weken volop aardbeien en kersen te koop. Gewoon langs de weg met stalletjes maar ook op de markten zie je het volop aangeboden worden . Wij hebben de luxe want zo zien wij dat , dat we een kersenboom in de boomgaard hebben die heerlijke kersen geeft , dus van de week op een avond kersen geplukt.Ze zijn kleiner dan in Nederland maar heerlijk. Ook hebben we een paar bomen met zure kersen en daar moet je netjes gezegd van houden , vorig jaar compote ermee gemaakt maar gewoon niet lekker. Dus dat wordt tzt kachelhout. De aardbeien variëren in prijs van 5 of 6 lei tot 10 lei de kg. ( 1.25 tot 2,50 kg). Ik had al een keer gehaald om op bood te eten , wij vinden een verse witte boterham met aardbeien net een gebakje zo luxe. Vorige week ben ik naar de markt in Arad gegaan en heb daar 5 kg gehaald en die dezelfde dag nog verwekt oftewel schoon gemaakt en in suiker gezet om de volgende dag daar jam en siroop mee te maken .Hoe ? Het recept staat op facebook in de groep Roemeense recepten in het Nederlands. Ik wist ook niet dat je uit 1 pan vruchten en siroop en jam kon maken . Dus weer wat geleerd. Hier in de buurt liggen boomgaarden waar later later in het seizoen de perziken vandaan komen , ook eerder dan we ze in Nederland zagen in de winkels.Veel mensen hebben in hun boomgaard bij hun huis fruitbomen staan , soms alleen een paar appelbomen en een puimenboom of van alles en nog wat. Onze gekregen perzikboompjes slaan goed aan dus over een paar jaar hebben wij ook perziken uit eigen tuin. In de moestuin heb ik om uit te proberen een meloenplant gezet , in Nederland kan dat immers alleen in de kas of je moet een hele warme en zonnige tuin hebben . Hier zie je velden met meloenen of dat mensen ze zelf hebben opgekweekt een plant uit de meloenpitten van het jaar daarvoor. Het is dus afwachten of het lukt maar aan het klimaat zal het niet liggen . Manlief heeft voor zijn verjaardag een kiwiplant gekregen en die staat tegen een blinde muur, maar niet in de volle zon .Warmte vind die heerlijk maar 40-45 graden zonder beschutting daar wordt die niet blij van . Dus een mooi plekje gezocht en schaduw van een grote walnotenboom . Ook het citrusboompje wat we bij de Lidl hadden gekocht slaat aan en vormt nieuw blad, en dit geld ook voor de vijg. Het ziet erop de verpakking altijd prachtig uit maar in de praktijk moet je het altijd afwachten. Dus als het goed gaat hebben we over een aantal jaren kiwi, citrusfruit en vijgen . Oftewel gewoon afwachten .
maandag 23 mei 2016
Andere Keuken
Toen wij dit huis kochten zat er geen keuken in , de vorige eigenaar had deze mee genomen.Wij hadden dit al van anderen gehoord dat dat zou kunnen gebeuren. Het enige wat er zat was een stuk aanrecht met een kraan. We hebben toen zelf de keuken veranderd en een keuken geplaatst. De keuken die er nu dus instaat is op. Maar ik had een bepaald soort keuken gezien wat ik wel mooi vond en manlief ook . In Nederland had onze zoon al gezegd nadat hij een keuken voor zichzelf had gemaakt , ik maak er ook één voor jullie. Dus hebben wij destijds kastdeurtjes en lade frontjes van mensen overgenomen die andere hadden besteld voor hun keuken. Deze zijn van massief hout . En die al toen we nog in Nederland woonde een keer meegenomen. Nu was onze zoon zover dat hij samen met ons een keuken heeft ontworpen en deze is gaan maken. Voor het gasfornuis komt een apart stuk omdat er ook ruimte moet zijn waar de gasfles in moet komen. Het wordt een soort barretje waar dat in verwerkt wordt. In het dorp naast ons zit een houtleverancier waar je gewoon je planken , balken etc kan kopen die je nodig hebt. Onze zoon is timmerman en heeft alle benodigde apparaten om het hout te bewerken en is dus gaan uitrekenen en bestellen . Terwijl wij in Nederland waren is hij druk bezig geweest en heeft ons wederom versteld laten staan van de mooie massief houten keuken die hij gemaakt heeft.
Er komt een mooie witte stenen gootsteen in en inmiddels staat alles in de grondverf en voordat de keuken geplaatst wordt , wordt eerst de keuken gewit .Want na een winter een hout kachel stoken is het niet zo helder meer door de roetaanslag. De keuken wordt gebroken wit en zal heel mooi staan tzt.
Er komt een mooie witte stenen gootsteen in en inmiddels staat alles in de grondverf en voordat de keuken geplaatst wordt , wordt eerst de keuken gewit .Want na een winter een hout kachel stoken is het niet zo helder meer door de roetaanslag. De keuken wordt gebroken wit en zal heel mooi staan tzt.
maandag 16 mei 2016
Bonen soorten
Iedereen kent wel de gewone bonensoorten als tuinbonen , snijbonen , droogbonen enz. Nu kregen wij van de mensen van de B&B in Nederland waar we overnacht hebben een zakje met bonenzaad. Bonen met een afbeelding , niet zoals kievitsbonen maar heel anders.( Kievitsbonen zijn gespikkeld)
Op de foto van internet een stel van de boontjes. Wij hadden dit nog nooit gezien en vinden het wel heel bijzonder. In de volksmond heet het '' heilig boontje''. Thuis gekomen ben ik gaan zoeken naar meer informatie erover en blijken ze monstransbonen te heten en vallen ze onder de vergeten groenten. Heilig boontje .
Oftewel heel leuk om te lezen en ook dit stukje is interessant. monstransboon
De bonen die ik heb daarvan gaan er een stel over de post naar mijn vader die in Polen woont met de informatie van internet zodat hij ze ook kan zaaien. Pa heeft nog steeds de naweeën van zijn salmonella vergiftiging en is als gevolg hiervan onlangs geopereerd en kan wel even een een opstekertje gebruiken.
Op de foto van internet een stel van de boontjes. Wij hadden dit nog nooit gezien en vinden het wel heel bijzonder. In de volksmond heet het '' heilig boontje''. Thuis gekomen ben ik gaan zoeken naar meer informatie erover en blijken ze monstransbonen te heten en vallen ze onder de vergeten groenten. Heilig boontje .
Oftewel heel leuk om te lezen en ook dit stukje is interessant. monstransboon
De bonen die ik heb daarvan gaan er een stel over de post naar mijn vader die in Polen woont met de informatie van internet zodat hij ze ook kan zaaien. Pa heeft nog steeds de naweeën van zijn salmonella vergiftiging en is als gevolg hiervan onlangs geopereerd en kan wel even een een opstekertje gebruiken.
maandag 9 mei 2016
Post en huisnummers en een straat die gedaan wordt.
Een brievenbus aan de deur of aan de straatkant is in Nederland heel gewoon . Hier zie je dat niet standaard op de dorpen ,de post word dan gewoon tussen het hek gedaan of op de muur gelegd of do een kier in de deur geduwd. Wij hebben een brievenbus aan de muur hangen zodat daar de reclamefolder etc in kan . De post wordt keurig erin gedaan en de reclamefolder inmiddels ook . Rond de jaarwisseling hing erin eens een tas aan de deur van de gemeente , kon niet in de brievenbus want er zat een kaart in en een kalender. Zo attent . Ook huisnummers is hier iets wat niet vanzelfsprekend is evenals straatnamen . Wij leggen de mensen ook altijd uit welke straat het is , oftewel over de brug , straat met roze huis op de hoek etc etc . En huis met groene poort maar dan nog lastig om te vinden voor sommige. In Nederland hadden we al een huisnummer gekocht met led verlichting maar hoe gaat dat , ophangen moeten we doen maar waar ???? Nu hebben we hem afgelopen week aan de metalen deur gehangen en inderdaad deze geeft s'avonds licht en kunnen mensen nu overdag en in het donker ons nu vinden . En zo komen we steeds een stapje verder ook met alles. Op de facebook site van de gemeente staat inmiddels dat ze binnenkort onze straat gaan asfalteren , dus het wordt luxe :) Het is nu nog een verhard pad met grove stenen soort grint en dat wordt asfalt . Dus onze zoon , wij en vele met hem in onze straat zijn blij dat de straat geasfalteerd gaat worden .
maandag 2 mei 2016
Even een ritje tussendoor....................
Onze dochter gaan binnenkort weer terug naar Nederland en verhuizen naar haar nieuwe woon lokatie. Eén van de bewoners van haar nieuwe groep een lieve jongedame V kan niet wachten tot ze komt.De begeleiding heeft speciaal voor haar een afstreep kalender gemaakt tot de dag dat onze dochter daar gaat wonen. Dus gaan we deze keer met de auto naar Nederland ipv te vliegen . Gelukkig is het langer licht en kunnen we dus ook langer doorrijden . Onze auto rijd naast benzine ook op gas .Wat de eerste keer voor ons voor verassingen zorgde bij de pomp want er blijken verschillende hulpstukken te zijn voor aansluiting op je gastank . Dus toen we vorige keer in Nederland waren een auto onderdelen winkel opgezocht en daar de betreffende 2 verschillende hulpstukken gekocht. Want wat blijkt in Roemenië en Hongarije hebben ze een ander systeem dan in Duitsland en Nederland. En het Nederlandse hulpstuk past weer niet in Duitsland op dat systeem en zo is er altijd wat :). In Nederland hebben we een goede B&B gevonden op een redelijke afstand van de huidige woonplaats van onze dochter. Na haar verhuizing gaan we er wel een zoeken meer bij haar in de buurt van haar nieuwe woonplaats. In Nederland gaan we zo wie zo een aantal dingen kopen om mee te nemen , hagelslag vinden ze bij ons soms heerlijk op brood en natuurlijk stroopwafels voor vrienden en kaas voor de buren die ons een aantal fruitbomen oa hebben gegeven . De auto zal terug ook vast wel gevuld zijn met van alles en nog wat .
maandag 25 april 2016
Weer een stap verder................
plaatje www |
Zie filmpje ook hoe je zelf zaailint en zaaimatjes kan maken . Dus eindelijk kunnen we we in de boomgaard de moestuin gaan maken .
Abonneren op:
Posts (Atom)